A negatív stressz

Ebben a rohanó világban nagyon sokan élnek stresszesen a hétköznapokban. Legyen szó munkáról, családról, bármi másról, a stresszfaktor sokakban minden nap jelen van. Fontos megemlíteni azonban, hogy megkülönböztethetünk pozitív és negatív stressz-hatásokat. A pozitív stressz serkentőleg hat a szervezetre, a negatív stressz pedig értelemszerűen rossz hatást vált ki.

[wp_ad_camp_1]

A negatív stressz leginkább alapja leginkább lelki folyamatokon nyugszik, és a legtöbb esetben egy élethelyzet idézi elő. Ezeknek a hatásoknak testi és érzelmi tünetei is vannak, mint például az izzadás, kézremegés. Ezt a hatás előidézheti egy bármilyen hétköznapi veszekedés, vagy akár hosszas sorban állás egy bevásárlóközpontban. Hogyha fenyegető szituáció alakul ki, akkor a szervezetben fokozódik, a stressz-hormon termelése, amely mozgósítja a szervezetet, így megemelkedik a vérnyomás, fokozódik a szívverés, a gyomor és a bőr erei összehúzódnak és csökkentik az oda jutó vér mennyiségét, biztosítva a szív megnövekedett munkájához a tápanyagot. A negatív stressz rövid és hosszú távon is nagyon rossz hatással van az emberi szervezetre.

Stressz
Stressz

A stressz tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a gyakori fejfájás, a fáradtság és az alvászavar. Hogyha a szervezet nem tud megbirkózni egy adott élethelyzettel, akkor az testi és lelki szinten egyaránt káros hatást vált ki. A káros stressz-hatások a szív-és érrendszert érintik leginkább. Az állandó alkalmazkodási kényszer pedig gyakran depresszió kialakulásához, alkoholizmushoz és legsúlyosabb esetben pedig akár öngyilkossághoz is vezethet. Nagyon fontos tehát a stresszkezelés, melynek egyik legfontosabb tényezője a stressz állapot felismerése és okának megkeresése. Ezek után pedig, fel kell ismerni azt, hogy változtatni kell bizonyos dolgokon, ahhoz, hogy ki tudjuk zárni a stresszfaktort a hétköznapokból.