A halfogyasztás előnyei

A halfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaival manapság talán már mindenki tisztában van, ennek ellenére a magyar konyha nem túl gyakran áll elő ezzel a fenséges étellel. Elkészítésük nem igényel mesterszakács tudást, az alapanyagok pedig könnyedén beszerezhetők bármelyik szupermarketben.

[wp_ad_camp_1]

Nem kell tehát félnünk tőle, ugyanis halas receptek ezrei készültek, hogy a tenger gyümölcseit a lehető legfenségesebb módon akár otthon is elkészíthessük. Dehogy miért is érdemes fogyasztanunk? Mert rettentően egészséges, nagyon gazdag vitaminokban, különösen B2, B12 és D vitamin tartalmuk jelentős. Nem szabad azonban elfeledkeznünk, hogy kiváló ásványi anyag és nyomelem forrás is. Telis tele van az egészségre pozitív hatású omega 3 zsírsavakkal. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, a vérnyomást, meggátolják a vérrög képződését a szervezetben és jótékony hatással van a köszvényre.

Halas recept
Halas recept

A halak húsa, más húsoknál könnyebben emészthető, zsírtartalma, főleg a fiatal halaké alacsonyabb. Megkülönböztetjük az édesvízi és a sósvízi halakat, előbbiek általában zsírosabbak, míg utóbbiak szárazabbak. Az ízletes halakból készült ételek közül Magyarországon kedvelt a balatoni hekk receptje és a magyar harcsapaprikás recept. Kedveltek a különféle halakból készített halászlevek, Magyarországon a Duna és a Tisza mentén népszerű halászcsárdákban a legfinomabb halászlé receptekből készítik el az ételeket.