Mindent a perzsa macskáról

A legnépszerűbb lakásban tartott macskafajta a perzsa macska. Az embereket elsősorban gyönyörű prémes bundájával kápráztatja el. Perzsiából, azaz a mai Iránból származik, ahol nagy kultusza van. A teste a többi macskánál zömökebb, lábai rövidebbek és nagy szemeik vannak. Igazi szoba macska, hosszú szőre miatt állandó gondozást igényel, a szabadba vagy kertes házba tartásuk nem való.

[wp_ad_camp_1]

A perzsa macskának a tisztálkodás is nehezebben megy a több macskánál, ezért bizony néha meg is kell fürdetni és gyakran kell kefélgetni. Elég félénk, ugyanakkor játékos is, az agresszivitás egyáltalán nem jellemző rá. Más macskákkal, például a sziámikkal ellentétben nagyon keveset nyávog.  A perzsa közepes testű macska, egy kifejlett állat súlya 4-7 kilogramm között mozog. Ez a macskafajta hosszú szőre miatt hajlamos a szembetegségekre, illetve a húgyúti fertőzésekre.  Amennyiben lakásunkba cicát szeretnénk, feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a macskák általában tovább élnek mint a kutyák, általában 16-18 évig, de vannak bizony 20 évnél is idősebb példányok.

Perzsa macska
Perzsa macska

Fontos a macskák ivartalanítása, különösen a kandúroké, amelyek miatt akár az egész lakás rendkívül büdössé válhat. Cica vásárlása vagy örökbefogadása előtt érdemes csináltatni allergia tesztet, ugyanis sokan allergiásak lehetnek a macskaszőrre. Mindig oltassuk be állatunkat, akkor is, ha csak a lakásban tartjuk őket. Figyeljünk oda a macskák változatos étrendjére, lehetőleg speciálisan a macskák számára készült ételeket adjunk nekik. Különösen fontos ezek taurin tartalma, ennek hiányában ugyanis a macskák elpusztulnak.