A szerelem Radnóti Miklós költészetében

A fiatalon meghalt neves költőnk, Radnóti Miklós szerelmi költészete a magyar irodalom számára kiemelkedő jelentőséggel bír. A szegény körülmények között felnőtt Radnóti, aki születésekor édesanyját is elveszítette, majd zsidó származása miatt egész felnőtt életében üldöztetésnek volt kitéve a boldogságot gyerekkori szerelme Gyarmati Fanni mellett találta meg.

[wp_ad_camp_1]

Fannit még gimnáziumi évei alatt ismerte meg a nagy költő, együtt jártak matematika korrepetálásra. Radnóti első szerelmes verseit is Gyarmati Fannihoz írta. Az első szerelmes költemény a Tétova óda, amikor a költő még nem lehetett biztos benne, hogy szerelme viszonzásra talál. A költő verseiben a szerelem okozta eufória pillanatai jelennek meg. Számára szerelem volt első látásra, mégis időbe telt, míg a költő meghódította szerelmét. Hamar oltár elé is vezette Fannit a költő, szerelmük azonban tragikus események miatt csak rövid ideig tarthatott. Radnóti Miklóst ugyanis többször is munkaszolgálatra hívták be zsidó származása miatt.

Gyarmati Fanni szerelme
Gyarmati Fanni szerelme

Már majdnem véget ért a világháború, amikor a fasiszta nyilasok megölték a költőt és munkaszolgálatos társait 1944 őszén. Radnóti a kegyetlen munkaszolgálat ideje alatt sem feledkezett meg hitveséről, ekkor írta verses levelezőlapjait. Ezekből kiderül, hogy sok esetben csak a Fannihoz való hazatérés lehetősége tartotta a lelket a költőben, azért nem adta fel a küzdelmet és dacolt a halállal, hogy ismét láthassa szerelmét.