Testedzésfüggő vagy? Ezek a jelei!

Ahogy rendkívül fontos az is, hogy a mentális egészségünk rendben legyen, a teljes és boldog élethez az is elengedhetetlen, hogy fizikailag oda figyeljünk magunkra. A rengeteg ülőmunka roppant egészségtelen, és a mai rohanó világban már nem jut elég idő arra, hogy megfelelő mennyiségű mozgást iktassunk be a hétköznapokba, ezért aztán a legcélravezetőbb megoldás annak érdekében, hogy fizikálisan rendben legyünk az, ha rendszeresen edzünk.

Ez persze eleinte áldozatokkal és lemondásokkal jár, hisz az erre fordított időt általában valamitől el kell vonni. Ám ha az első pár hónapot kibírjuk, és nem vész el a motivációnk, kitartóan elvégezzük a feladatokat – mellette pedig a táplálkozásra is odafigyelünk -, akkor szép lassan elkezdjük látni a változást, ami végbemegy. A testünk is elkezd átalakulni, és pszichésen is nagyon sokat meríthetünk az edzésmunkából, hisz magabiztosabbá válunk, ráadásul a fizikai erőnk kiteljesedése mindig egy plusz lökést ad. Azonban ahogy rengeteg egyéb – amúgy egészséges dolog – esetében, úgy az edzések kapcsán is fontos odafigyelnünk arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Meg kell tartani az egészséges egyensúlyt, különben ugyanolyan addiktívvá válhat az edzés is, mint bármilyen más káros szenvedély, és bizony ugyanúgy megvannak azok a mellékhatások ilyenkor, amiket jobb elkerülni.

Ha túlságosan csak az edzés-táplálkozás kettőse körül forog minden gondolatunk, illetve ha valamiért ki kell hagyni egy alkalmat és ez szinte elvonási tüneteket okoz, valamint ha nincs más motivációnk, csak maga az edzés, akkor érdemes alapos önvizsgálatot tartani, hisz jó eséllyel függőségben szenvedünk. Ez nem csak azért káros, mert a túlzásba vitt alkalmak előbb-utóbb sérüléshez vezethetnek, hanem azért is, mert a körülöttünk lévők ezt nem tolerálják hosszú távon, és a szociális kapcsolataink szép lassan leépülnek majd. Ahogy minden függőség ellen, úgy ilyenkor is fel kell lépni, és ha kell, akkor kérjük ehhez szakember segítségét, aki iránymutatásával visszatereli az edzésmunkával kapcsolatos gondolatainkat a normális mederbe.