Természetes hashajtóként működő ételek

A székrekedéssel küzdők számára a természetes hashajtók a napi étrend elengedhetetlen részét képezik. Segítenek a széklet lágyításában, és segítik az emésztési salakanyagok eltávolítását a vastagbélből. A természetes hashajtók használatának előnye, hogy gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb, az egészségre jótékony tápanyagokban. Nem szokásformálóak, és ameddig csak akarjuk, fogyaszthatók.

Azokkal az ételekkel, amelyek természetes hashajtóként működnek, nem lehet visszaélni, és nem járnak mellékhatásokkal a széklet lágyítására vagy lazítására használt gyógyszerek mellékhatásaival. Ezek a természetes hashajtók azáltal, hogy fenntartják a normális bélmozgást, segítenek minimalizálni a visszatérő székrekedés kockázatát. A teljes érettség és kiszáradás előtt leszakított szilvát aszalt szilvának nevezik. Az aszalt szilva hashajtó tulajdonságairól ismert. Az aszalt szilvát és a szilvalét a széklet lágyítására használják. Az aszalt szilva egyaránt gazdag oldható és oldhatatlan rostokban. Hashajtó hatásukat az emésztetlen szorbitnak tulajdonítják, amely felszívja a vizet a bélből, és megtartja azt a székletben, ezáltal puhán tartja a székletet. Ezenkívül az aszalt szilva serkenti a vastagbél izmainak mozgását, ami segít a bélmozgás szabályozásában.

Mind a szárított, mind a friss füge természetes hashajtóként hat. Gazdag rostokban, amelyek támogatják a bélmozgást. Körülbelül öt gramm rosthoz jut, ha mindössze három gramm fügét fogyaszt. Ezért a füge hasznos táplálék a székrekedésben szenvedők számára. Ezenkívül a magas rosttartalom miatt a füge hasznos táplálék az étvágy szabályozására és a koleszterinszint csökkentésére. A körte egy másik jó szorbitforrás, amely elősegíti a bélmozgást. Megeheti az egész gyümölcsöt vagy ihat körtelevet, hogy könnyedén eltávolítsa az emésztési salakanyagokat. A bélmozgás megkönnyítése érdekében fogyasszon el naponta egy közepes méretű körtét.