Miért érdemes halat fogyasztani?

Az elmúlt években örömmel vettük a hírt, mi szerint mára már a magyar emberek asztalára is egyre gyakrabban kerül halétel. Köztudott tény, hogy az emberi szervezet nem állít elő omega 3 és 6 zsírsavat, ezért ezt táplálkozás útján kell pótolnunk.

[wp_ad_camp_1]

Azt bizonyára sokan tudjuk, hogy a halban igazán sok omega 3 zsírsav található meg és azt is, hogy a halfogyasztás nagyon egészséges, ám azt már kevesebben, hogy ez miben is nyilvánul meg. A kutatások szerint a hal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, amely manapság az egyik legfőbb elhalálozási oknak számít világszerte. Továbbá a halban megtalálható omega 3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a triglicerid szintet a vérben. Az omega 3 zsírsav kihatással lehet még a vérrögösödésre, mivel meggátolja, hogy a trombociták egymáshoz illeszkedjenek. Továbbá nagyban hozzájárul még az energia ellátásunkhoz is. Illetve az is az omega 3 zsírsavhoz vezethető vissza, hogy megszünteti a kimerültséget, valamit növeli a mentális és a fizikai erőnlétet. Sok tanulmány támasztja alá, hogy pozitív hatással van az agy és az idegek működésére.

Hal fogyasztás
Hal fogyasztás

A hal fogyasztás különösen ajánlott a várandós kismamák részére, hiszen az omega 3 zsírsav nagyban hozzájárul magzat fejlődéséhez. Továbbá azt is érdemes tudni, hogy a rendszeres hal fogyasztás meggátolja az időskori reumás ízületi gyulladás kialakulását. A halban található halolaj csökkentheti az ízületek kényelmetlen és fájó duzzanatának kialakulását is. Továbbra ezek mellett az omega 3 zsírsav jótékony hatásának tudható be az is, hogy megakadályozza az agysejtek károsodását. Több kutatás is alátámasztja, hogy a hal fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomást, melyből következhet a feledékenység is. Illetve erősíti az immunrendszert és megakadályozza fertőzések kialakulását.