Káros szenvedélyek, amik a hangulatot is rombolják

Megdöbbentő, hogy közülünk milyen sokaknak vannak olyan káros szokásai, melyeket észre sem veszünk. A tagadás homályában élve azt gondoljuk, kontroll alatt tudjuk tartani cselekedeteinket. Nem ártana kissé szigorúbb szemmel felülvizsgálni, hogyan is ártunk magunknak a mindennapokban.

[wp_ad_camp_1]

“Először te fogyasztod az italt, de utána már az ital fogyaszt el téged” – nagy bölcsesség ez, különösen azok számára, akik folyamatos stressz után esténként néhány pohár társaságában próbálnak lazítani. Alkalmi ivóból észrevétlenül lehet átbillenni a másik oldalra és alkoholbeteggé válni. Az ivás egyrészt egészségünket károsítja, másrészt viszont a mentális állapotra, a kognitív készségekre is negatívan hat. Sokaknál depressziót, a társas kapcsolatok felbomlását idézi elő.

Káros szenvedély
Káros szenvedély

Van, aki az alkohol helyett az evésbe menekül. Pedig a zsíros és cukros ételek sem jelentenek kevésbé rossz alternatívát egészségünk és közérzetünk szempontjából. Fittebb testben fittebb a lélek is, erről a legjobb személyesen meggyőződni. Ugyanakkor, ha valaki túledzi magát, szintén nem lesz jobb formában – a hangulatát tekintve legalábbis. Ha minden szabadidőnket edzéssel töltjük, a testi problémákon túl – kritikus kimerültség, sérülések veszélye, ízletek kopása – szorongással és mentális betegségekkel is számolhatunk.

Amikor a nők depressziósak, vagy esznek vagy vásárolnak. A túlzott vásárlás szintén a hangulatunkat mérgező szokás, mely egy-két órára, amíg az üzleteket járjuk és zsákmányt szerzünk, feldob, ám utána valószínűleg a bűntudat lép a helyébe, hiszen a boldogságot nem lehet megvásárolni.