Az alma termesztése

Talán nem túl merész dolog kijelenteni, hogy Magyarország kedvenc kerti gyümölcse az alma. Évszázadok óta termesztik az országban, nemcsak kertekben, hanem hatalmas ültetvényeken is. A legkedveltebb kerti almafajták a Jonatán, a Starking a Gála és az Idared. Fája általában közepes termetű, levelei nem túl nagyok, több évtizeden át hozza termését és öntermékeny.

[wp_ad_camp_1]

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk mindenki által ismert. Az alma tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Tartalmaz A, B és C vitaminokat, cinket, jódot, szelént, kalciumot és fluort is. Pektin tartalma jótékony hatással van az emésztésre. Csökkenti a koleszterin szintet és jótékony hatású a cukorbetegségre is. Kertünkben való termesztése nem igényel hatalmas szaktudást, bármely talajon jól megél. Vízigényes fajta, száraz területeken gyakori öntözést igényel, az árnyékos helyeket nem tűri, a napos helyeken fejlődik jól.

Alma termesztése
Alma termesztése

A betegségekre viszont elég fogékonyak az almafák, évente legalább tíz alkalommal szükséges permetezni, többek között lisztharmat és a különféle tetvek és molyok támadásai ellen. Kerti ültetésre elsősorban az olyan fajták ajánlottak, amik ritkábbak és a kereskedelemben nem kaphatók. Vannak olyan fajták, amelyek gyorsan romlandók, ezért friss fogyasztásra ajánlottak, míg mások egész télen biztonsággal tárolhatók és nem romlanak meg. Készíthetünk a termésből gyümölcslevet, befőtteket, kompótot és különféle lekvárokat is. Sütemények kedvelt alapanyaga, az almás rétes sokak kedvence.