Hogyan tartsuk kordában az anyagi vágyainkat?

A legtöbb ember természeténél fogva mindig többet akar. Nagyon talán nem is kell bemutatnom a jelenséget, hisz bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy amint elérünk egy kitűzött célt – legyen az egy fizetés, egy régóta áhított autó, vagy bármilyen anyagi dolog -, a kezdeti öröm hamar alábbhagy és pár hét elteltével már azt nézzük, hogy mi a következő, amit meg kellene szereznünk.

Ez a szemlélet ráadásul nem is igazán függ attól, hogy valaki mennyire vagyonos. Többek közt emiatt is érezheti úgy jó pár igazán gazdag ember, hogy már nincs célja az életben, hisz gyakorlatilag bármit megvehetnek és nincs hova előrébb menni. A legtöbbünk esetében azonban egész más problémát vált ki ez a gondolkodásmód, hiszen egy átlagos, középosztálybeli család megfelelően tudatos  pénzügyi szemlélettel szép tartalékokat és befektetési portfóliót építhet fel az évek alatt. Ennek megfelelően pedig egy idő után a vágyaiknak sem kell mindig parancsolni – de a kevésbé tehetősekre ugyanígy igaz ez, csak más a nagyságrend -. Hisz régóta dédelgetett álmai mindenkinek vannak, sőt, általában több ilyen is akad. Van, aki kivenne egy év szabadságot és körbe utazná a bolygót. Megint más inkább egy vadonatúj sportkocsit szeretne. Esetleg egy nyaralót valamelyik tengerparton.

A helyzet az, hogy ha megfelelően kezeljük a pénzt, jól fektetjük be a megtakarításainkat, és türelmesek vagyunk, akkor a legtöbb ilyen vágyálom idővel beteljesíthető. A bökkenő akkor van, amikor elragad a hév és nem egy nagy célért küzdünk hosszú éveken át, hanem mindent szeretnénk. A sportkocsit is, a nyaralót is, az utazásokat is. Ám minden kassza véges, és idővel be kellene látni, hogy nem lehet erőn felül költekezni, emiatt aztán ilyen vágyaknak élni hosszútávon nagyon káros. Bármilyen nagy célt elérhetünk, de nem érhetünk el minden célt. Ha ezt a mondatot kellően tudatosítjuk magunkban, akkor sokkal könnyebben választjuk ki azt az utat, amin a leginkább járni szeretnénk. Döntsük el, hogy mi a legfontosabb és tegyünk érte. De ne hajszoljuk magunkat káros vágyálmokba, mert minél inkább nem tudjuk őket teljesíteni, annál kellemetlenebbül fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.