Hatékony háztartási tippek az időmegtakarításért

Minél népesebb a család, annál nagyobb kihívást jelent a háztartási munkák elvégzése. Kisgyerekek mellett pedig mind a takarítás, mind pedig a mosás egy véget nem érő körforgásnak tűnik, amibe előbb-utóbb nagyon bele lehet fáradni. Sajnos nem létezik olyan csodamódszer, amivel egy csapásra megoldódnak ezek a problémák, ugyanakkor némi odafigyeléssel és tervezéssel nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat.

A háztartási munkák esetében a legfontosabb a következetesség és a tudatosság. Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy alapos takarítást és rendrakást követően egy ideig tartjuk a lakás állapotát, aztán egyik napról a másikra újra úrrá lesz a káosz mindenen. Ennek egyszerű oka van, tudniillik egy aktív, nagycsaládos háztartásban csak addig marad meg a rend, amíg azonnal elpakolunk magunk után mindent. Amint megtörténik az, hogy az étkezés után az asztalon hagyjuk a tányérokat és a mosatlant, a következő adag is ott végzi, így pedig alig pár óra alatt ellepi a konyhát a mosogatni való. Ugyanez a helyzet a nappaliban a játékokkal, vagy épp a szennyes ruhával.

A háztartási munkák esetében tehát a leghatékonyabb trükk, hogy mindig rögtön elrakunk mindent a helyére. Ez alól az sem lehet kivétel, amikor egy hosszú, fárasztó nap végén vagyunk, ahogy az sem elegendő kifogás, ha kezdődik a kedvenc sorozatunk. Amennyiben ezt az egyetlen szabályt betartjuk, nagyon gyorsan rádöbbenünk majd, hogy a háztartási munkák nem is vesznek el túl sok időt az életünkből. Tudniillik egyáltalán nem mindegy, miszerint napközben elszórva foglalkozunk a tennivalókkal 10-10 percet, vagy minden másnap kell több órán keresztül úrrá lenni a káoszon. A takarítás kapcsán is jól alkalmazható ez a módszer. Kijelölt időpontokban tisztítsuk meg a munkalapokat, a fürdőszobai szanitereket és ugyanilyen elv alapján porszívózzunk és mossunk fel. Így mindig rend lesz, anélkül, hogy stresszelni kellene miatta.