Hasznos tudnivalók a komposztálás kapcsán

Rengeteg olyan dolog kerül nap, mint nap a szemétbe, mely akár a komposztálóban is jó helyen lenne. Aki növénytermesztéssel foglalkozik, annak mindenképp célszerű volna kihasználni a komposztálásban rejlő lehetőségeket. Viszont érdemes volna tisztában lenni vele, hogy hogyan kell jól csinálni.

Komposztáló segítségével hatékonyan csökkenteni lehetne a szemetesbe kerülő hulladék mennyiségét. Egy család alsó hangon évente körülbelül háromszáz kilogramm hulladékot termel. Ennek a tekintélyes mennyiségnek körülbelül a felét fel lehetne használni zöldtrágya készítésre. A komposztálókról és a folyamatról sokan nincsenek jó véleménnyel, mert úgy vélik, hogy vonzza a kártevőket és büdös. Holott szakszerű komposztálás esetén nem kell ettől tartani. A komposzthoz legalább három hónap kell, de akár egy évet is érdemes várni. A három hónapos komposzt viszonylag friss és tartalmazhat olyan anyagokat, melyek károsan hatnak a növényekre, így érdemes türelmesnek lenni és várni. Az elkészült zöldtrágya a veteményesben, balkonládák és szobanövények talajában alkalmazható. A komposztálás folyamata rendszeres átforgatással, illetve ellenőrzéssel felgyorsítható.

Komposztáló
Komposztáló

Ahhoz, hogy neki tudjon kezdeni a komposztálásnak, szükség lesz egy komposztálóra. Vannak, akik házi módszerekkel oldják meg, építenek egyet, azonban ez nem feltétlenül megfelelő. Aki szeretne biztosra menni vagy nem szeretné maga elkészíteni a komposztálót, annak érdemes ellátogatni a sunikft.hu webáruházba, ahol különféle méretekben kaphatók az újrahasznosított műanyagból készült, minőségi darabok. Ezeket egyszerűen, bármiféle szerszám vagy szaktudás nélkül össze lehet állítani. Ha szeretne bővebb információkat, akkor mindenképp látogasson el a sunikft.hu webáruházba!