Érdemes-e használt szerszámot vásárolnunk?

Egy átlagos háztartásban szinte állandóan van valami javítani való, vagy épp karbantartást igénylő dolog, ehhez pedig elengedhetetlen a legszükségesebb célszerszámok megléte. Idővel azonban rádöbbenünk arra, hogy ezek beszerzése bizony igen komoly összegeket képes felemészteni, ezért aztán olyan megoldások után kell nézni, amivel spórolhatunk.

Kiváló alternatíva például a használt szerszámok vásárlása. Ugyanakkor – bizonyos szempontból teljes joggal – sokan fenntartásokkal kezelik ezt a lehetőséget, hiszen az ilyen kiegészítők előéletéről nagyon keveset lehet tudni, arról nem is beszélve, miszerint meghibásodás esetén semmiféle garanciára nem számíthatunk. Ennek tükrében aztán kellő körültekintéssel kell gondolkoznunk és azt sem árt vizsgálni, hogy a használt szerszámok, vagy az alacsonyabb árfekvéssel rendelkező új modellek a kifizetődőbbek-e hosszú távon. Nos, a válasz sok mindentől függ, legfőbb pedig az befolyásolja, mi is a helyes döntés, hogy milyen típusú eszközről van szó.

Tudniillik vannak olyan ágazatok, ahol a szerszámok amortizációja nagyon komoly rizikót jelent. Különösen igaz ez finommechanikai termékek esetében, gondoljunk csak például a műszerészek, vagy épp órásmesterek által használt csavarhúzókra. Ezeknél a legkisebb hiba is okozhat olyan problémát, ami szélsőséges esetben akár lehetetlenné is teheti a használatot. Ugyancsak érdemes óvatosnak lenni a használt gépi szerszámok kapcsán. Az ugyanis nagyon nehezen deríthető ki, egyes masinák hány munkaórát üzemeltek és még a legmegbízhatóbb gyártók modelljeinek is van avulása, függetlenül attól, mennyire volt alapos és rendszeres a karbantartás. Masszívabb felépítésű, kézi szerszámok esetében viszont egy rövid szemrevételezéssel el tudjuk dönteni az állapotot, így ezekből nyugodtan vásárolhatunk másodkézből is.