Fogyaszthatunk-e mogyorót terhesség alatt?

Időről időre napvilágot látnak olyan hírek, melyek a várandósság Ideje alatt fogyasztható ételekről és alapanyagokról szólnak. A tiltólista egyre bővülni látszik, pedig a legtöbb alapanyagról előbb vagy utóbb kiderül, hogy semmilyen káros hatással nincs a magzat fejlődésére. Hasonló a helyzet a mogyoróval is, amiről szintén gyakran vitáztak a hozzáértők és a laikusok. Cikkünkből most kiderül, hogy valóban kerülendő-e a mogyoró a várandósság hónapjaiban.

[wp_ad_camp_1]

A mogyoró terhesség alatt sokak szerint azért tiltott, mert így jó eséllyel kínozza majd a gyermeket később mogyoró allergia. Egyes kutatások szerint a kismamák gond nélkül fogyaszthatnak a terhesség idején is mogyorót. Más tanulmányok arról számolnak be, hogy van kapcsolat a várandósság ideje alatti mogyorófogyasztás és a gyermeknél kialakuló allergia között. De akkor mégis mi az igazság? Tényleg kerülendő a 9 hónapban a sokak kedvencének számító olajos mag fogyasztása? Mivel a vonatkozó kutatások nem konkrétan a mogyoró és az allergia közötti kapcsolatot vizsgálták, hanem főként a tojás- és tejallergia kapcsán végezték azokat, így biztonsággal nem állítható és nem alátámasztható, hogy a mogyoró tényleg gondot okozna a gyermek későbbi egészségi állapotát illetően.

Mogyoró terhesség alatt
Mogyoró terhesség alatt

Természetesen, mint minden mással, így a mogyoróval is érdemes mértékletesnek lenni a terhesség idején. Ha a kismama megkívánja, akkor ésszerű kereteken belül nyugodtan fogyaszthat mogyorót. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mikrotápanyagok bevitelére való odafigyelést, hiszen ez viszont már inkább befolyásolja azt, hogy a kis pocaklakó minden tekintetben optimálisan fejlődjön, és élete első éveiben se legyenek komoly egészségügyi problémái. A terhesvitaminok szedése mellett a változatos és egészséges étkezésre és célszerű odafigyelni. A túlzásba vitt étkezések és falási rohamok viszont nem csak a túlsúly kialakulása miatt kerülendőek, hanem a kismama jó közérzete és fittsége érdekében is.