Ezek a panaszok szívproblémára utalhatnak

Noha a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a szív- és érrendszeri problémák roppant gyakoriak, azokra a tünetekre, amik ezt előre jelezhetik, már jóval kevesebb figyelem irányul. A szorító mellkas, zsibbadó végtag és a szúró, éles fájdalom a szív környékén persze mindenkiben a szívroham lehetőségét veti fel, a helyzet azonban az, hogy ezek a tünetek már legtöbbször a komoly probléma előtt lépnek csak fel, sajnos néha csak percekkel.

Bőven vannak azonban olyan jelek, amik már hetekkel, hónapokkal – sőt, nem ritkán évekkel – előre jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben, csakhogy ezekről vagy nem veszünk tudomást, vagy nem tulajdonítunk nekik elég nagy jelentőséget. Érdemes például kiemelt figyelmet fordítani az alvásra. No nem a hossza az igazán érdekes, hanem sokkal inkább a minősége. Ha ugyanis alvási apnoéban szenvedünk, – aminek a legfőbb jele a roppant erős horkolás, és a légzéskimaradás – az a pitvarfibrilláció jele is lehet, és nagyban megnövelheti a szívroham kockázatát.

Ugyancsak ügyeljünk fogaink állapotára és a gyakran fellépő fogínyvérzést is tekintsük intő jelnek. Ez ugyanis fertőzés gyanúját vetheti fel, a véráramba kerülve pedig sérülhetnek a szív izmai, ami hosszú távon nagyon komoly következményekkel járhat. Kevesen gondolják, de az állkapocs, illetve a nyak fájdalma – egész pontosan a furának tűnő, nyomás érzés – akár a szívroham jele is lehet. A duzzadt lábak a pangásos szívelégtelenséget jelezhetik, főképp akkor keressük fel haladéktalanul orvosunkat, ha a jelenséget semmi más – például túlzott megerőltetés, vagy nagy meleg – nem indokolja. Szintén problémára utalhat a gyomorégés, főleg, ha kísérő tünetekkel jár együtt. Sőt, tulajdonképpen alapszabály, hogy bármilyen ártalmatlannak tűnő probléma, amit szédülés, zavartság, vagy mellkasi fájdalom kísér, az azonnali orvosi beavatkozást igényel, mert keringési gondokra utalhat.