Mi utal arra, hogy elakadt a gyászfolyamat?

Ha nemrég vesztetted el szeretett párod, társad, akkor a gyász belengi mindennapjaid. A gyászfolyamat teljesen normális, illetve az is, ha megfordul a fejedben, hogy mikor lesz könnyebb, meddig tart még az intenzív szenvedéssel teli időszak. Bizonyos esetekben viszont a gyászfolyamat elakad, így mindenképp szakember segítségére van szükség.

Elakadt gyászfolyamat nem feltétlenül neked tűnik fel, hanem sokkal inkább a környezetednek. Ugyanakkor minden gyászfolyamat más egy kicsit, ezért nehéz megítélni, ha valami nincs rendben és elakadt a gyászfolyamat. A veszteség kapcsán a gyászév kifejezés terjedt el a köztudatban. Ez viszont nem azt jelenti, hogy egy éven keresztül kell gyászolni, hiszen a gyász tarthat ennél rövidebb és hosszabb ideig is. A gyászév kifejezés arra utal, hogy ez idő alatt tapasztalod meg a fontos évfordulókat és ünnepeket az elvesztett személy nélkül. Sokan úgy vélik, a gyászév csak úgy eltelik, aztán jobb lesz, ez azonban nem feltétlenül van így. Tudatos gyászmunkára van szükség, ha kell segítséggel. Időt kell hagyni az érzések megélésére. Sokan tanácsolják a gyászolónak, hogy maradj erős, ne sírj, de pont ellenkezőleg. Elgyengülhetsz és sírhatsz, ha arra van szükséged.

Ha elakadt a gyászfolyamat és nem tudod feldolgozni a veszteséget, akkor annak jele lehet, ha tartósan nem látod a kiutat jelenlegi élethelyzetedből, úgy érzed sosem lesz már jobb és reménytelennek látod az életed. Szintén baljós jel, ha úgy érzed tehettél volna valamit másként, emiatt folyamatos bűntudat gyötör. Az sem jó, ha az érzéseidről egyáltalán nem beszélsz, elnyomod őket magadban vagy épp ellenkezőleg, állandóan csak a veszteségedről tudsz beszélni. Ha segítségre van szükséged, látogass el a gyaszozvegyszulokent.hu weboldalra, ahol elérhetőséget is találsz!