Az egészséges fogyókúra

Az elmúlt évtizedekben vált a fejlett világban népbetegséggé az elhízás. Sokan sokféleképpen próbálnak megszabadulni a felesleges kilóktól. A legkülönfélébb diétákat próbálják ki, amelyek aztán vagy beválnak, vagy nem.

[wp_ad_camp_1]

Fogyókúrás receptek ezreit találjuk az interneten, sőt külön erre a témára szakosodott szakácskönyveket is adtak már ki. Általánosságban elmondható, hogy a diétás receptek alapanyaga általában különféle gyümölcsök, sovány húsok, halak és tenger gyümölcsei. Sokan esküsznek a paleolit étrendre, ennek hatása azonban nem teljesen bizonyított. Amennyiben édességre, süteményekre fáj a fogunk, akkor olyan receptek alapján készítsük az ételt, amelyek kevés cukrot tartalmaznak és kevés zsiradék kell az elkészítésükhöz. Érdemes naplót vezetni a fogyókúra teljes időtartamában, hasznos lehet egy kalóriaszámláló használata. Sok esetben már az is elég a fogyáshoz, hogy felhagyunk az addig folytatott egészségtelen étrenddel.

Fogyókúrás recept
Fogyókúrás recept

A gyorséttermek ételei, a sok olajban sült krumpli és a vörös húsok túlzott fogyasztása bizony megterheli a szervezetet. Arra is vigyázzunk, nehogy a fogyókúra rabjai legyünk, számítsuk ki testtömeg indexünket egy interneten található kalkulátorral, így pontosan megtudjuk, hogy életkorunkhoz és magasságunkhoz mi az ideális testsúly. Ne higgyünk mindenféle csoda recepteknek, csak olyan receptek alapján készítsük el diétás ételeinket, amiket táplálkozási szakemberek dolgoztak ki vagy előtte jóváhagytak.