Az alvás hiányának negatív hatásai

Az alvás egy nagyon fontos fázisa a napnak. Természetesen vannak, akik kevesebbet és vannak, akik többet alszanak azonban nagyon fontos tudni, hogy a rendszeres alvással sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Az elmúlt évtizedekben sajnos jelentősen növekedett a lakosságok alvásmegvonása és bár az emberek többsége azt állítja, hogy egy személynek hét vagy nyolc óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen, mégis a vizsgálat során kiderült, hogy az emberek nagy része hét óránál is kevesebbet alszik.

[wp_ad_camp_1]

Az alvás több szempontból is nagyon fontos az emberi szervezet számára. Az immunrendszer megfelelő működéséhez pihentető alvásra van szükség. Azok a személyek, akik folyton keveset alszanak, sokkal könnyebben és gyorsabban gyengül le a szervezetük és hajlamosabbak a megbetegedésekre. Egy kutatás igazolta az összefüggést az alváshiány és a krónikus betegségek megjelenése közt, mégpedig a kettes típusú diabétesz, szív-és érrendszeri megbetegedések veszélyeztetik azokat, akik nem szánnak annyi időt a pihenésre, mint amennyi a szervezet számára szükséges.

Alvás
Alvás

A koncentrációs képesség csökkenése, az egyre rosszabb memória és az ingerlékenység is mind a kialvatlanság listájára írhatók. A túl kevés alvás a hormon-rendszer működésére is hatással van, mégpedig úgy, hogy a normálisnál több kortizon hormont termel a szervezet. A magas kortizon szint hatására felgyorsul a kollagén lebontása a szervezetben, ami a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős. Hogyha tehát azt szeretnénk, hogy bőrünk megőrizze fiatalságát és ne mutassunk pár évvel többet a korunknál, akkor mindenképp szánjunk elegendő időt az alvásra. Láthatjuk tehát, hogy a szükségesnél kevesebb alvás hatással van a hangulatunkra, az egészségünkre és bőrünkre is.