Az A-vitaminról fontos tudni

A Retinol, melyet mindenki csak A-vitamin ként ismert, a zsírban oldódó vitaminok családjába sorolható. Az egyik legfontosabb tulajdonsági közé sorolhatjuk a szürkületben való látás biztosítását.

[wp_ad_camp_1]

Az A-vitamint több formában is felfedezhetjük a természetben. Megtalálhatjuk, mint A vitamin és úgynevezett előanyagok ként is, melyek provitaminok formájában fordulnak elő. Az egyik ilyen fontos provitamin a karotin. Illetve természetes formában megtalálható még állati belsőségekben is, mint pl. a májban, vesében és a szívben. Ráadásul a tejtermékekben, tojássárgájában és a tengeri halakban is jelen van. A karotin, mint provitamin főként a növényekben található meg, mint a legismertebb lelőhelye a sárgarépában, de megtalálható még a sárgabarackban, parajban, sárgadinnyében és minden erősen sárga, piros és zöld gyümölcsökben és zöldségekben. A szervezetünk akár 1-2 évre előre képes elegendő A-vitamint elraktározni. Ám ajánlott oda figyelni mert, ha túlzásba visszük a fogyasztását, még mérgezés is előállhat.

A vitamin
A vitamin

Ez valójában nagyon ritkának nevezhető, és olyan esetekben állhat elő, ha vitamin készítményeket alkalmazunk, melyekben nagy mennyiségben megtalálható az A-vitamin és még pluszban mellé fogyasztjuk el táplálék formájában is. A mérgezés tüneteiként jelentkezhet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, ízületi fájdalmak, fáradékonyság, vesebántalmak és hajhullás is. Ha a karotint adagoljuk túl a szervezetünkben, akkor a bőr színe sárgára változhat főleg a tenyéren és talpon észlelhető. Viszont, ha a szervezetünkben A-vitamin hiánya lép fel, akkor megnőhet az egyes daganatok kialakulásának az esélye. A szervezetünknek nagy szüksége van az A-vitaminra a zavartalan növekedéshez, csontok és fogak egészséges fejlődéséhez.