Fontos tudnivalók a D-vitamin pótlásáról

Ez a vitamin a zsírban oldódó fajták közé sorolható, azon belül is a prohormon csoportot jelöli. A két legismertebb formája a D2, illetve a D3 vitamin.

[wp_ad_camp_1]

D-vitamin az a vitamin, amely felelős a szervezetünkben való kálium és foszforkoncetrátum szabályozásáért. Vagyis, ha a szervezetünk bevitt kalcium mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, akkor a D-vitamin az, amely egy úgynevezett parathyroidhormonnal kalciumot szabadít fel a vérbe. Ebből következik az, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok növekedéséhez, illetve azok újra képzéséhez. A D2 vitamin legfőképpen növényi forrásokból tudjuk beszerezni, még a D3 vitamint elsősorban az UVB sugarakban található napenergiából szintetizálja a bőrünk. Innen következik az a megnevezés, mi szerint sokszor napfény vitaminnak is nevezik a D-vitamint. Ugyanis a szervezetünk saját maga is képes arra, hogy előállítsa, mégpedig úgy, hogy ha a bőrünk ibolyántúli napsugarakkal érintkezik. A szervezetünk számára egy nélkülözhetetlen vitamin, hiszen elengedhetetlen a fogak és a csontok megőrzéséhez.

D vitamin
D vitamin

Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így a szervezetünk viszonylag keveset tárol el belőle. A hiánybetegség azokra a legveszélyesebbek, akkor kénytelenek a lakásban tartózkodni és egyáltalán nem érintkeznek a napsugarakkal, ezek pedig a kisbabák, idősek, betegek. Illetve azoknál a nőknél is jelentkezhet, melyek a vallásuknak köszönhetően az egész testüket el kell, hogy fedjék ruhanevűvel, így a bőrük nem tud érintkezni a szükséges napsugarakkal. A legtöbb D-vitamint a következő táplálékokban találjuk meg: halak, tojás, marha máj. A D-vitamin napi adagja nem meghatározott, de terhes nőknél, illetve idősebeknél a nagyobb mennyiség ajánlott. További információ elérhető a vitamin.dynaxin.com oldalára kattintva.