A halételekről általában

A halhús az egyik legegészségesebb ételünk, mivel nagyon kevés zsiradékot tartalmaz, ezért a fogyasztása nem terheli szervezetünket, érrendszerünk pedig nem meszesedik el. Megkülönböztetünk tengeri és édesvízi halakat, melyek közül a tengeri halak fogyasztása előnyösebb, kellemes íz világuk és a még kevesebb zsiradék tartalmuk miatt.

[wp_ad_camp_1]

A tengeri halaknál azonban vigyáznunk kell arra, hogy olyan vizekről származzanak, ahol az óceánok, tengerek szennyezettsége alacsony, mert káros fémeket tartalmazhat a húsuk. A halfogyasztás pozitív élettani hatásai közismertek, kiváló forrása az olyan vízben oldódó vitaminoknak, mint az A és D vitamin. A halhúsban nagyobb mennyiségben található B1 és B2 vitamin és olyan, a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok, mint a cink, a jód, a vas és a szelén. Finom halas recepteket találunk a legkülönfélébb szakácskönyvekben, így könnyedén elkészíthetjük kedvenc halas ételeinket.

Halétel
Halétel

Magyarországon sajnos az éves halfogyasztás az egyik legalacsonyabb a világon, amin feltétlenül javítani szükséges. Pedig a halfogyasztásnak vannak tradíciói az országban. A magyarok kedvenc halas receptjei, a harcsapaprikás, a szegedi halászlé és a „balatoni” sült hekk receptjei. Elkészítésük nem kíván professzionális főzési tudást, így mindenképpen ajánlható megpróbálkozni vele otthonunkban is. Nézzünk szét az interneten is, a népszerű receptes web portálokon bizonyosan megtaláljuk kedvenc receptjeinket.