A gyakori vizelés éjszaka a magas vérnyomás jele

Egy új, Japánban végzett vizsgálat megállapította, hogy az éjszakai vizelés szükségessége, a nocturia, magas vérnyomáshoz és magas sótartalomhoz köthető. A nocturia olyan állapot, amelyben az emberek éjszaka felébrednek vizelés miatt. A gyakori vizelés oka általában  a magas folyadékbevitel, az alvászavarok és a húgyhólyag elzáródása.

[wp_ad_camp_1]

A nocturia nélküli emberek akár 8 óráig is aludhatnak anélkül, hogy vizelniük kellene, de némelyiküknek lehet, hogy egyszer fel kell kelniük az éjszaka folyamán a vizelés miatt. A nocturiaval rendelkező személyek éjszaka 2-6-szor is felkelhetnek ebből az okból. A nocturia más egészségügyi állapotok jele lehet, beleértve a húgyhólyag-prolapsust, a húgyhólyag vagy a prosztata daganatait, valamint más, a záróizomcsillapítást befolyásoló rendellenességeket. A terhes nők és a szív- vagy májelégtelenségben szenvedők valamint a cukorbetegek esetében is felmerülhet a nocturia. A kutatók 3749 lakost vizsgáltak Watari városában, akik 2017-ben éves egészségügyi ellenőrzésen mentek keresztül, és kérdőívekkel összegyűjtötték a vérnyomásszintjüket és információkat a nocturiáról.

Gyakori vizelés
Gyakori vizelés

Az adatok azt mutatták, hogy az éjszaka felkelő vizeletnek 40% -kal több köze volt a magas vérnyomáshoz, és a magas vérnyomás kockázata szignifikánsan nőtt, ahogyan nőtt a nocturia száma éjszakánként. Dr. Konno, a kutatás feje azt mondja, hogy az eredmények nem bizonyítják, hogy okozati összefüggés van-e a nocturnia és a magas vérnyomás között, és az eredmények nem vonatkoznak a Japánon kívül élő emberekre. „A kapcsolatot különböző tényezők befolyásolhatják, beleértve az életmódot, a sótartalmat, az etnikai hovatartozást és a genetikai hátteret” – magyarázza a kutató. „Egészséges életmódot is javasolnak, amihez hozzátartozik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás,  és a dohányzás megszűnése” – tette hozzá.