A csontritkulásról minden

Manapság már számtalan betegség veszélyével állhatunk szemben, melyeket a megfelelő életmóddal megelőzhetnénk, csak egy kis odafigyelésre van szükség. Az egyik gyakori betegségek közé tartozik a csontritkulás (oszteoporózis), mely egy olyan típusú betegség, aminek kialakulásával megváltozik a csontváz anyaga, ilyenkor a csontok tömege, mésztartalma, rugalmassága csökken.

[wp_ad_camp_1]

Ez fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatával jár. A betegség neve a csontokra jellemző tünetekre mutat rá, lyukacsos és üreges. Ez a betegség a test azon területeire a legveszélyesebb, melyeknek nagyobb terheléseket kell elbírniuk, mint a gerincoszlop, combcsont feje és a csukló. A csontritkulásban szenvedők sok fájdalmat élnek át. Leginkább a nők körében jelentkezik, de már sok férfi is szenved benne, ami a korral együtt növekszik. A férfiaknál hatással van a férfiklimax és a tesztoszterontermelés csökkenése. A csontritkulást ezek mellett okozhatják olyan tényezők, melyek gátolják a kalcium beépülését a csontokba, mint például a hosszan tartó kortizon kezelések, a sokszor alkalmazott fogyókúrák, az alkoholfogyasztás és dohányzás. A csontritkulás viszonylag hamar elkezdődhet, sokszor már a 35 éveseket is érinti. Ezek mellett az örökletes tényezők is hatással lehetnek, melyek ellen, az egészséges életmódunkkal védekezhetünk.

Csontritkulás
Csontritkulás

A csontritkulást megelőzhetjük úgy, hogy ehhez már gyermekkorban hozzákezdünk. Fontos a megfelelő táplálkozás és testmozgás, amivel a csontok legnagyobb tömegűek lehetnek, ebből a későbbiekben elkerülhetetlenül mindenki veszíteni fog. A mozgás azért lényeges, mivel a váltakozó terhelések fokozzák a csontképződést. Az étrendünkbe mindenképp vezessük be a kalciumfogyasztást, igyekezzünk a D-vitamint is pótolni, mellőzzük az olyan élvezeteket, mint a dohányzás, a gyakori koffein- és alkoholfogyasztás. Amennyiben már kialakult betegséggel állunk szembe, a legjobb, ha még a korai tényezőit felismerjük, hamar hozzákezdünk a kezeléseknek, melyek során megakadályozzuk a további csonttömeg vesztését.