A böjttől a normál étrendig: hogyan válthat anélkül, hogy kockára tenné egészségét?

Böjtölt karácsonykor, és most már csak arra gondol, hogy milyen finomságok várják a karácsonyi asztalnál? Íme, hogyan térhet vissza a normál étrendhez egészségügyi problémák nélkül.

A vallási böjtöt túlnyomórészt az előírt vallási követelmények kielégítésére gyakorolják, és olyan táplálkozási mintaként definiálják, amelyet a kalóriabevitel különböző mértékű korlátozása és bizonyos ételektől való tartózkodása jellemez. Érdekes módon a vallási böjt segíthet az egyén, valamint a közösség és a bolygó egészségének javításában. A böjt rituáléit egyének milliárdjai követik szerte a világon, és hatásaik vallási közösségenként eltérőek lehetnek. A vallási böjtölés emberi egészségre gyakorolt ​​hatásainak közelmúltbeli áttekintése szerint úgy tűnik, hogy hatással van a vérnyomásra és a szív- és érrendszeri eseményekre, a májműködésre, a veseműködésre és a krónikus vesebetegségre, a testtömegre (azaz a súlyra), a bél mikrobióma változásaira, valamint a szabályozza az étvágyat és a jóllakottságot, valamint a pszichiátriai paramétereket.

A böjtről a gazdag étrendre való átállás komoly egészségügyi problémákat okozhat, különösen az időseknél, vagy azoknál, akik már emésztőrendszeri, vese- vagy hasnyálmirigy-betegségben szenvednek. A szakemberek azt javasolják, hogy a böjtről a normál táplálkozásra minél fokozatosabban térjünk át, hogy a szervezet jól tudjon megbirkózni ezzel a kihívással. A 40 napos böjt, például a karácsonyi nagyböjt után a nehezen emészthető élelmiszerek, például a hús vagy a tejtermékek hirtelen történő bevitele egyensúlyhiányt okozhat a szervezetben. Az emésztési zavarok, de a veseproblémák is csak kettő azon veszélyek közül, amelyeknek kiteszi magát, ha böjt végén kényezteti magát. A szervezetnek legalább három napos átmenetre van szüksége, mielőtt visszatérhet az étkezési szokásokhoz, amelyek magukban foglalják a hús, zsír és más ételek fogyasztását, amelyeket általában eszik.