Kollagén szerepe szervezetünkben

A kollagén mindenütt megtalálható szervezetünkben, ugyanis egy nagyon fontos építő elem, mely a szervezetben lévő összes fehérje harminc százalékát alkotja. Idővel azonban csökken mennyisége a szervezetben, amely sajnos jól látható és főként érezhető jelekkel jár.

Kollagén előállításáért szervezetünkben különféle sejtek felelősek. Habár a kollagénről általánosságban esik szó általában, azonban többféle típusa van. A leggyakoribb az I-es típusú, amelynek jellemzője a magas szakítószilárdság és a nyúlékonyság. A szervezetben fokozatosan csökken a kollagén mennyisége, mely harminc éves kor körül kezd láthatóvá válni, majd negyven éves korban válik igazán láthatóvá. A kollagén említésére a többség a bőrre gondol, ugyanis nagyon sok kozmetikai gyártó kapta fel a kollagént és reklámozza általa a termékeit. Való igaz, hogy idővel csökken a bőrsejtek aktivitása, illetve a kollagén háló elkezd leépülni, mely a bőr strukturális szerkezetéért és annak rugalmasságáért felelős. Emiatt a bőr vékonyabbá és dehidratálttá válik, valamint megjelennek a ráncok és idővel elmélyülnek.

Kollagén
Kollagén

A kollagén jelen van az ízületekben is, azonban idővel csökken ennek mennyisége, amely a porcok leépüléséhez vezet. Emiatt az ízületi funkció hanyatlása is bekövetkezik. Ennek következtében az ízületek diszkomfortja, illetve később ízületi fájdalom és ízületi gyulladás alakul ki. A kollagén csökkenésével és az életkor előrehaladtával az erőszint és az izomtömeg is csökken. Ez kihatással van a testtartásra, a mozgástartomány szintjére és az egyensúlyra egyaránt. Ha szeretne bővebb információkat megtudni a kollagén kapcsán, esetleg egy teljes mértékben természetesen kollagén táplálékkiegészítőt szeretne rendelni, akkor látogasson el a gyogyvarazs.hu webáruházba!