Villámhárító, mint a megelőzés eszköze

A villámok egyesek számára félelmetesek, míg mások előszeretettel csodálják ezeket a természeti jelenségeket. Viszont azzal mindkét tábor egyetért, hogy a villámok könnyen komoly károkat okozhatnak az elektronikus készülékekben és az épületben egyaránt. Ennek megakadályozására a legjobb opció a villámhárító telepítése.

Villámhárító komoly védelmet nyújthat az épületek számára. Habár sokan úgy vélik, hogy a villámok csak a magas épületekbe csapnak bele, ez viszont sajnos nem így van. Emiatt a családi házak is veszélyben vannak a nyári viharok esetén. Azokban a házakban, ahol nincs felszerelve villámhárító rendszer, a többség általában a dugaszok aljzatból való kihúzásában látja a megoldást. Az elektromos készülékek védelme érdekében ez valóban hasznos lépés lehet. Viszont, ha a tetőbe csap bele a villám, akkor sajnos nincs semmi, ami megakadályozná a tűzvész kialakulását. Ráadásul ma már rengeteg elektronikai eszköz található meg egy-egy házban, ezért elég hosszú időt vesz igénybe ezek áramtalanítása, tehát a konnektorból való kihúzás. A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás a megelőzés, vagyis a villámhárító telepítése.

Villámhárító
Villámhárító

A villámhárító fizikai működési elve alapján a fémvezeték akkor kapcsol be, amikor az épületet egy villámcsapás közelíti meg. Ekkor a fémvezeték a földbe vezeti a villámcsapást, így sem az épületben, sem pedig az abban lévő elektronikai eszközökben nem keletkezik kár. Annak érdekében, hogy a villámhárító rendszer valóban hatékony legyen és biztonságot nyújtson az épület és a bent lévők számára, jó minőségű anyagokból kell álljon. Továbbá szakembernek kell szakszerűen telepítenie. Ha szeretne bővebb információkat megtudni, akkor érdemes ellátogatni a villamharito.com weboldalra, ahol elérhetőséget is talál!