Válaszd ki a számodra ideális képernyőméret!

Manapság nagy divatjukat élik a hatalmasnál-hatalmasabb használt televízió képernyők. Először is érdemes az árak felől tájékozódni, ám ha azokkal már tisztában vagy, akkor a következő lépés az ideális képernyőméret kiválasztása. Többé-kevésbé elmondható, hogy minél nagyobb egy képernyő, annál drágább is. A legfontosabb az, hogy megfelelően nagy képet láss abból a távolságból, ahol majd ülni fogsz, ahonnan a tévét nézed.

 [wp_ad_camp_1]

A legtöbb tévéző számára általában az a legkényelmesebb, ha a képernyőszélesség háromtól-hatszorosával megegyező távolságra ül a készüléktől. A 4:3 TV használt televízió képernyő esetében adunk pár példát, tehát: 13 hüvelykes képernyőméretnél a minimális táv 80 centiméter, a maximális 1,6 méter, 24 hüvelykes méretnél a minimum 1,5 méter, amíg a maximum 2,9 méter, valamint egy 40 hüvelykes méretnél a minimális távolság már 2,4 méter, a maximális pedig lehet 4,9 méter is. Ezeket érdemes figyelembe venni, ha komfortos kis nappalit szeretnél kialakítani.

Használt televízió
Használt televízió

A fent említett esetben természetesen a hagyományos használt tévékről volt szó. A széles képernyőjű tévék jobb képet szolgáltatnak, nagyfelbontású DVD-k és HDTV-adás lejátszásakor, mint a hagyományos készülékek, ezáltal kitűnő moziélményt nyújtva közelebb ülve is. Most nézzük akkor a széles képernyős (16:9) tévék esetében melyek az ideális távolságok: 26 hüvelyk esetében a minimum 1 méter, a maximum 2 méter, 42 hüvelyk esetén 1,6 és 3,2 méter a két táv, amíg egy 60 hüvelykes tévé esetében 2,3 a minimum és 4,6 méter a maximum.

Érdemes a használt televíziót a szobához is viszonyítani. A 30 inches vagy annál kisebb modellek ideálisak a hálószobába, de a nappaliba kicsik. A nagyobb képernyőjű modellek remek megoldást kínálnak egy nagyobb nappaliba, de a hálószobában már teljesen feleslegesek. Ami még fontos, hogy hagyj szabadon 2-5 centis helyet a tévé körül minden irányban a megfelelő szellőzés érdekében.