Vajon a demencia megelőzése a hosszú élet titka?

A demencia gyakoriságának növekedésével soha nem volt fontosabb, hogy vigyázzon az agy egészségére. Íme az életmódváltás, amelyet ma meg kell tennie az egészségesebb holnap érdekében.

Tudta, hogy az ausztrál nők halálának fő oka a demencia? Ez a második vezető halálok az ausztrál férfiaknál is, ami nálunk sem sokkal eltérőek az adatok, de mégis keveset tudunk erről az igencsak alattomos betegségről. Nem meglepő, hogy amikor a legtöbb embert arra kérik, hogy magyarázza el, mi a demencia és hogyan lehet megelőzni, akkor értetlenül állnak. Tekintsük a demenciát különböző állapotok csoportjának, amelyek közül az Alzheimer-kór az egyik, és amelyek károsítják az agyműködést. Világszerte körülbelül 50 millió ember szenved demenciában és évente közel 10 millió új eset fordul elő. És bár ezek a számok kétségkívül ijesztőek, még mindig számos dolgot tehet az esélyeinek aktív csökkentése érdekében.

Az esszenciális zsírsavakban gazdag étrend, például a mediterrán étrend jót tesz az agynak a koleszterin és a gyulladás csökkentésével. A legfontosabb dolog, amit tehetünk az étrendünk érdekében, hogy elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Egy másik fontos dolog, amit megtehet, hogy abbahagyja az alkohol és a cigaretta fogyasztást. Az egészséges agyhoz egészséges erekre és erős szívre van szükség ahhoz, hogy oxigénnel telített legyen. Tudjuk, hogy azok az emberek, akik szív- és érrendszeri kockázatokkal rendelkeznek, mint például a magas vérnyomás, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a demenciában. A dohányzás nemcsak a vérnyomást növelheti, hanem megakadályozza a megfelelő vér és oxigén eljutását az agyba. Az alkohol pedig mérgező az agysejtekre. A szív egészségének javítása mellett a mérsékelt testmozgás is javíthatja a memóriát. Lehetséges, hogy a testmozgás elősegítheti az új agysejtek születését és védelmet nyújthat a demencia kialakulása ellen. Próbáljon naponta legalább egyszer aktív tevékenységet végezni, heti 150 percre törekedve.