Újszülött babák fürdetése

Egyedülálló és nagyon fontos esemény a baba fürdetése az újdonsült család életében , hiszen – főként, ha apa is szerepet vállal – erősíti a családi összetartozást és a gyermeki ősbizalom kialakulását szülők és baba között. Az újszülött születését követő első napokban, hetekben talán nem a legnagyobb élmény, mivel a babafürdetés a család tagjai számára egy egészen új helyzetet teremt.

[wp_ad_camp_1]

A szülő bizonytalan, a fürdetés ideje alatt a „Jól tartom-e?”, „Nem túl meleg-e a víz?”, „Miért sír egyfolytában?” típusú kérdéseken őrlődik, míg a baba – talán a kórházi fürdetés során szerzett idegen élmények miatt – szintén bizonytalan perceket él meg.

Ne engedjünk azonban helyet a kételyeinknek, bízzunk magunkban, mert a tapasztalatok alapján pár hét után csemeténk megbarátkozik a mindennapos esti rutinnal. Fontos, hogy a baba a szülőn is érezze a magabiztosságot, és anya vagy apa határozott tartását a babakádban. A bizalom mihamarabbi kialakulásához bevált praktikák is alkalmazhatók, például ha textilpelust terítünk a babafürdető kád aljába.

Babafürdetés
Babafürdetés

A babafürdetés első lépése azonban, még kisbababánk érkezése előtt, hogy minden szükséges kelléket beszerezzünk. Mérlegelnünk kell, hogy otthonunkban hol kínálkozik elegendő hely az esti babafürdetés kialakításához. Egy kisebb lakásban nyilván kisebb a fürdőszoba, de ettől függetlenül itt is meg kell tudnunk oldani. Azt is fontos figyelembe venni, hogy higiéniai és mozgathatósági szempontból is megfelelő gyermekfürdető kellékeket használjunk.

Tudatos választás lehet a babafürdető kád és állvány szettben történő vásárlása, hiszen manapság elérhető kád tartó állványok kis helyen tárolhatók, könnyen mozgathatók és gyakorlatilag pillanatok alatt felállíthatók. Célszerű lehet többet rászánni és csúszásgátló bevonattal ellátott babakádat beszerezni, illetve tovább növelheti a biztonságot, ha az első hónapokban babafürdető kádbetétet is alkalmazunk. Ez utóbbi kiegészítő segíthet az újszülöttet stabilan tartani. Ne feledkezzünk meg a vízleeresztő cső alkalmazásáról, amely manapság a legtöbb babafürdető szett alap tartozéka és nagyban megkönnyíti számunkra a kiskád ürítését és tisztítását. Mindezek mellett egy designos fürdőszobai fali tároló nem csak feldobja fürdőszobánkat, de abban is segít, hogy a fürdetésnél minden kéznél legyen. Vegyük figyelembe, hogy minőségi babafürdetési kellékek beszerzésével jó eséllyel kiszolgálhatjuk a később érkező kistestvéreket is.

Eredményes, kellemes babafürdetést kívánunk!