A halloween ünnep és a kelták

A halloween ünnepet általában az amerikai jeles napokhoz szoktuk sorolni, viszont ennek a különleges éjszakának a megünneplése a kelta korokból származik. Eleinte csak az angolszász országokban ünnepelték rendszeresen a halloween éjszakáját, ám az idő múlásával szinte a világ összes országában elterjed ez az ünnepély.

[wp_ad_camp_1]

A magyarországi iskolákban és óvodákban a halloween-i ünnepséget az októberi hónapban szokták megrendezni, ám halloween éjszakája pontosan október 31-re esik. Az ünnepséget a jellemezekbe öltözés, édességet gyűjtögető gyerekek, világító töklámpások, valamint az ijesztő horrorfilmek jellemzik. A halloween a legrégebbi ünnep, és a hosszú évek során a római Pomona-nap, kelta Samhain ünnep, és a keresztény halottak napja jegyeit vette át. A hiedelem szerint egy Jack nevű részeges ember miatt vált a töklámpás az ünnepély legnagyobb jelképévé. A férfi megtréfálta az ördögöt, ám végül a pokolba jutott, ahol a lángokat egy takarmányrépából készített mécsesbe zárta. Az amerikaiak a sütőtökkel helyettesítik a mondában szereplő takarmányrépát.

Halloween
Halloween

Amerikában halloween éjszakáján a gyerekek túlvilági hangulatot ébresztő jelmezekbe bújnak, és minden házhoz bekopogtatnak a „Csokit vagy csalunk!” kiáltással. A ház lakói legtöbbször édességet ajándékoznak a gyerekeknek, viszont van olyan eset, amikor tréfásan megfenyegetik őket. Az édesség gyűjtés után általában jelmezbált rendeznek, hogy tovább ünnepelhessék a halloween-t. Bizonyára az Amerikába bevándorló angol, skót, ír emberek vitték át ezt a szokást az Amerikai Egyesült Államokba. A halloween-i játékok is lényegesen fontosak a gyerekek körében, előszeretettel játsszák az almahalászatot, mely során egy vízzel teli vödörből szájjal kell kihalászni az almákat.