Tűzvédelmi oktatás felsőfokon!

A tűzvédelmi oktatásra és képzésre nemcsak a törvényi előírások vonatkoznak, hanem a rendkívül fontos ismeretek megszerzését jelenti az alkalmazottak és az épületben esetleg tartózkodó személyek biztonsága szempontjából is. A tüzek anyagi károkat okoznak, személyi sérüléseket vagy halált is okozhatnak, sőt a munkahelyeket is megszüntethetik, mivel sok tűz által elpusztított épület nem épül újjá. E szörnyű következmények megelőzésének módja a megfelelő tűzvédelmi képzés.

[wp_ad_camp_1]

Tűzvédelmi oktatás elérhető nálunk, ezért megéri benézni weboldalunkra, hogy mindent megtudhasson a tűzvédelmi oktatásról és annak menetéről.  A tűzvédelmi képzésen való részvétel olyan ismereteket biztosít a munkavállalók számára, mint a veszélyek felismerése, a tűzveszély-értékelés elvégzése, a tűzmegelőzés érdekében tett intézkedések és végül a vészhelyzet esetén történő reagálás megértése. Mindezek nélkülözhetetlen készségek, és lehetőséget nyújtanak az alkalmazottaknak a munkahelyi tűzveszélyek teljes kiküszöbölésére. A tűzveszély megismerése a tűz megelőzésének kulcsa. A munkaerő megtanítása az égési háromszögre jó kiindulópont. A háromszög a szükséges összetevőkből áll, amelyek szikrát sugároznak: hő, üzemanyag és oxidálószer. Miután ezeket az alapokat megtanulták, akkor a veszélyek jobban átláthatók a munkahelyen, mivel az alkalmazottak tudják, mire kell figyelni.

A tűzvédelmi oktatás elméleti része teljesíthető elektronikus úton, távoktatással. A tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazására kötelezett szervezeteknél az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzést is kell tartani, ami természetesen csak hagyományos módon kivitelezhető (OKF állásfoglalása alapján).

Tűzvédelmi oktatás
Tűzvédelmi oktatás

A jogszabály a tűzvédelmi oktatás megtartását évenkénti gyakorisággal írja elő! A tűzvédelmi törvény 22. § (3) szerint minden munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, illetve a munkavégzésben részt vevő családtagjai tűzvédelmi oktatásáról. Az ismereteknek ki kell terjednie:

  • a konkrét tűzvédelmi használati szabályokra (Országos Tűzvédelmi Szabályzat megfelelő részei),
  • a tűz észlelésével, jelzésével, oltásával valamint a meneküléssel kapcsolatos ismeretekre,
  • valamint a telephely tűzvédelmi szabályzatának utasításaira, a tűzriadó terv ismertetésére.

A tűzre való reagálás megtanulása a tűzvédelmi képzés nagy része, és elengedhetetlen a vészhelyzetek protokolljának világos megértése érdekében, hogy az alkalmazottak kellően felkészültek legyenek a tűz elleni küzdelemre, vagy a biztonságos és hatékony kijutásra.

A tűzvédelmi oktatási tematika összeállítását, illetve magának a tűzvédelmi oktatásnak a megtartását a tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy kötelező alkalmazásáról szóló törvény különböző tűzvédelmi végzettséghez köti! Több kategória létezik, már annak az eldöntése is, hogy adott vállalkozás melyikbe tartozik, tűzvédelmi szakmai felkészültséget kíván.

A tűzvédelmi tanfolyamok megtanítják, hogyan kell használni a tűzoltóeszközöket, például a tűzoltó készülékeket, hogyan lehet aktiválni a tűzjelzőt, és hogyan kell csapatként dolgozni, valamint megtanulják, mi a saját felelősségük. További információkat a munkavédelem, tűzvédelem témákról weboldalunkra látogatva talál.