Tudnivalók a mustárolajról

Mustárolaj származik a mustár növények magjából. A mustárolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ami úgy tűnik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Az olajjal való főzés azonban komoly kockázatot jelenthet, különösen a gyermekek számára.

[wp_ad_camp_1]

Az emberek már régóta használják a mustárolajt a főzésben és az alternatív gyógyászatban. Gyakori az ázsiai, különösen az indiai, konyhaművészetben. Az olaj erős íze olyan vegyületből származik, amely szintén megvan a tormában és a wasabiban is. A mustárolaj gazdag mononepiesített zsírsavakban, ami azt jelentheti, hogy a szív- és érrendszeri egészségre hatással lehet. A mustárolaj használata ellentmondásos, és a potenciális kockázatok olyan nagyok, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megtiltotta a használatát a főzés során. A kutatók következetesen megállapították, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak táplálkozásba történő bevonása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mustárolaj
Mustárolaj

Az egyik szisztematikus áttekintés azt állapította meg, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag étrendűeknél alacsonyabb vérnyomás és kevesebb testzsír volt, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak ezekből a savakból. A testzsír és a magas vérnyomás nagy aránya növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Míg a mustárolaj ezekben a zsírsavakban gazdag, az avokádó és az olívaolaj többet tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy ezek a potenciális előnyök valószínűleg nagyon kicsik a többi kardiovaszkuláris kockázatot befolyásoló tényezőhöz képest. A mustárolaj fogyasztása nem kompenzálja a széles körben egészségtelen étrendet vagy a fizikai aktivitás hiányát. A mustárolaj olyan vegyületet tartalmaz, amely hasznos lehet a gyulladás csökkentésében: allil-izotiocianát. Az egyik tanulmány megállapította, hogy az allil-izotiocianát gyulladásgátló potenciállal rendelkezik.