Tengelykötő elemek és egyéb hajtástechnikai termékek online!

A tengelykapcsoló az egyik legismertebb tengelykötő elem. Ez egy mechanikus eszköz, amely bekapcsolja és kikapcsolja az erőátvitelt, különösen a hajtótengelyen. A legegyszerűbb alkalmazásban a tengelykapcsolók két forgó tengelyt (hajtótengelyt vagy vezetéktengelyt) csatlakoztatnak és leválasztanak.

Tengelykötő elemek széles kínálatban rendelhetőek meg a hajtastechnika.hu weboldalra látogatva, tehát nem kell messzire mennie ha ilyen termékeket keres, hiszen nálunk mindent megtalál. Ezekben az eszközökben az egyik tengely jellemzően a motorhoz, a másik pedig a hajtóműhöz van rögzítve, míg a másik tengely a munkavégzés során kimenő teljesítményt biztosítja. Az érintett mozgások jellemzően forgó jellegűek, de léteznek lineáris tengelykapcsolók is. Gépjárművekben a tengelykapcsoló mechanikus kapcsolatként működik a motor és a sebességváltó között, és rövid időre leválasztja a motort a sebességváltó rendszerről. Ez leválasztja a meghajtó kerekeket, amikor lenyomja a tengelykapcsoló-pedált, és lehetővé teszi a vezető számára, hogy zökkenőmentesen váltson sebességet. Például egy nyomatékvezérelt fúrógépben az egyik tengelyt egy motor hajtja meg. A tengelykapcsoló összeköti a két tengelyt, így azok összereteszelhetők és azonos sebességgel foroghatnak (bekapcsolva), de különböző sebességgel forognak.

A száraz tengelykapcsoló száraz súrlódást használ az erő átvitelére a bemeneti tengelyről a kimenő tengelyre. A tengelykapcsolók többsége száraz tengelykapcsoló. A súrlódó tengelykapcsoló megcsúszása (ahol a tengelykapcsoló részben be van kapcsolva, de a tengelyek eltérő sebességgel forognak) néha szükségessé válik, például amikor egy gépjármű álló helyzetből felgyorsul; azonban a csúszást minimálisra kell csökkenteni, hogy elkerüljük a megnövekedett kopási arányt. Bővebben erről és a rendelésről a hajtastechnika.hu weboldalon olvashat.