Tasmania, a kis sziget

Ausztrália legkisebb tagállama Tasmania. A Tasman-sziget nem is olyan apró, hisz akkora mint Magyarország területének háromnegyede. A szigetet a Tasmán-tenger veszi körül, tőle északra Ausztrália, délre Új-Zéland található. Lakossága alig haladja meg a fél millió főt, fővárosa a kétszázezer lakosú Hobart.

[wp_ad_camp_1]

Tasmania Ausztrália egyik legnépszerűbb turista célpontja. A sziget 40 százaléka fokozottan védett, 20 százalékát pedig a világörökség részévé nyilvánították. A sziget nyugati része érintetlen erdőség, közepe síkság, keleti része pedig csendes partszakasz, itt található az állam fővárosa Hobart. Magát a szigetet 1642-ben fedezték fel, Hobart városát pedig 1804-ben alapították. Összesen 19 nemzeti park található Tasmaniában, ezek közül a legnagyobbak a Southwest National Park és a Franklin-Gordon Wild Rivers National Park. Gazdaságában kiemelt jelentőségű a szőlészet és borászat, valamint a máktermesztés. Fontos ásványkincseket is bányásznak a szigeten, különösen az arany, cink és a réz bányászata a jelentős.

Tasmania
Tasmania

Nemzeti állata a rajzfilmekből is ismert kis erszényes állat, a Tasmán Ördög. Legnépszerűbb látnivalója, Ausztrália legnagyobb magán múzeum együttese a Museum of Old and New Art, ahol magas művészi értékű alkotásokat tekinthetünk meg. Mivel Ausztrália legdélebbi fekvésű államáról van szó a téli időszak meglehetősen hideg, június és augusztus között nem ritkák a fagypont alatti hőmérsékletek és a sziget belsejében a havazás. A december és február közötti nyári időszak ugyanakkor meleg, ám korántsem olyan forró, mint az Ausztrál kontinensen.