Szenvedély, vagy függőség? Hol a határ?

Amikor függőségről van szó, akkor az embernek általában valamilyen káros szer ugrik be, holott ez egy óriási tévedés, ugyanis függni rengeteg mindentől lehet. Van, akiket az adrenalin ejt rabul, de olyanok is akadnak szép számmal, akik egy számítógépes játékban merülnek el olyan szinten, hogy abból külső segítség nélkül aligha tudnak szabadulni.

De bizonyára mind ismerünk akár olyan horgászokat, akik az első adandó alkalommal már pakolnak is össze, és mennek ki pecázni, bármikor, amikor a legkisebb lehetőségük is akad. Ilyenkor aztán értetlenül állunk a történések előtt, és az fut át az agyunkon, hogy ez már nem is biztos, hogy csak egy szenvedély, könnyen lehet, hogy itt már jóval többről van szó, és ez bizony függőség. míg az előbbi egyáltalán nem káros, addig az utóbbiról ugyanez már nem mondható el, ezért legyen bármi is a tárgya, nagyon fontos tudni, hogy hol húzódik meg a határ a két dolog között.

Ez pedig nem csak abban az esetben lényeges, ha mi magunk vagyunk az érintettek, hanem akkor is, amikor egy szerettünk, vagy épp nagyon közeli barátunk miatt aggódunk. Ha ugyanis függő, akkor az közbelépést igényel – és ehhez tényleg nem kell az, hogy a függőség tárgya bármi illegális legyen -. Szerencsére egyáltalán nem olyan nehéz kideríteni, hogy miről van szó, ugyanis van egy lényeges különbség a két fogalom közt. Amikor valami a szenvedélyünk, akkor cselekvés közben érzett örömért végezzük azt. Azaz ha nekünk például a motorozás ilyen, és azért megyünk egy kört a szabadidőnkben, mert sokkal önfeledtebbek vagyunk két keréken, akkor ez egyértelműen a szenvedélyünk, amivel az égvilágon semmi baj nincs. Függőséggé akkor válik a dolog, amikor az örömszerzés helyett a kellemetlen, kínzó hiányérzetet próbáljuk meg eltüntetni. Azaz a fenti példánál maradva ha valamiért úgy alakul, hogy a tervezett motoros túrára nem tudunk elmenni, és ezért – nagyon – rosszul érezzük magunkat, akár fizikai tüneteket is produkálva, akkor az bizony könnyen lehet, hogy már függőség. Ha elvonási tüneteket tapasztalunk – mert ez is az -, akkor viszont segítségre van szükségünk, hisz ilyenkor a hobbink már nem örömet okoz, hanem kényszeressé válik.