Szentendre, ahogyan még nem láttad

Szentendre, avagy a Festők Városa, talán az egyik legszebb település a Dunakanyarban. Macskaköves, békés utcák, eldugott sikátorok, halk zene a téren. Mindez Szentendrét jellemzi. Ez a nagyjából 25 ezer főt számláló városka a Szentendrei járás székhelye Pest megyében. Fővárosunktól mindössze 14 km-re található.

[wp_ad_camp_1]

Mediterrán hangulata mellett a művészetek képviselik másik fő vonzerejét. A város vegyes etnikumú településnek mondható, ugyanis rendelkezik horvát, lengyel, német és szerb kisebbségi önkormányzattal is. Mint a legtöbb városhoz, így Szentendréhez is kötődik egy legenda. A Fő téren van egy vörös márványból készült Pestis Kereszt, amit még 1763-ban állíttatott Szerb Kereskedők Privilegiális Társasága hálából, amiért elkerülte a várost a járvány. A legenda szerint a pestisnek egyetlen áldozata volt. Őt fejjel lefelé temették a kereszt alá, hogy a betegséget örökre elriasszák a városból.

Szentendre
Szentendre

Szentendre bővelkedik kulturális intézményekben, így például számos múzeum kapott helyett a városban, melynek köszönhetően Budapesthez hasonlóan itt is megszokták rendezni a Múzeumok Éjszakáját. A Babamúzeum, azaz Marika Babaháza létrehozója egy magángyűjtő, aki a hazai babakultúra újjászületésének egyik indítója volt. Halála után gyűjteményét a szentendrei Ferenczy Múzeum kapta meg. A város legrégibb épületében, a Népművészetek Házában látogatható a kiállítás.

A város egyedülálló szépségének és hangulatának köszönhetően hatott a művészekre. Adott volt a kellemes környezet, és mesés táj. Ahogy ennek híre ment, egyre messzebbről jöttek ide a művészek alkotni és a tájban gyönyörködni. A Festők Városa elnevezést nagyjából a 20. század eleje környékén kaphatta. 1929-ben jött létre a szentendrei művésztelep, a Szentendrei Festők Társaságának alapításával.