Chicago az iparváros

Az USA harmadik legnagyobb városa, a Michigan-tó partján fekvő Chicago. Beceneve a szeles város azaz windy city. A várost 1795-ben alapították, rohamos fejlődésen ment keresztül, 1900-ban már 1,7 millió lakosa volt. Chicago az USA egyik legfontosabb ipari és kereskedelmi központja lett.

[wp_ad_camp_1]

Itt kezdték el a világon elsőként a felhőkarcolók építését, melynek első példánya a chicagoi Home Insurance Building volt. Jelenleg is itt található az Amerikai Egyesült Államok második legmagasabb épülete az 527 méter magas Willis (Sears) Tower irodaház. A városban rendezték az 1893-as világkiállítást is. 1950-re az USA második legnépesebb városa lett, majd lakossága fokozatosan csökkent, főleg a gépipar jelentőségének visszaszorulásával. Chicago Amerika fontos közlekedési központja, itt van az USA második legforgalmasabb repülőtere a Chicago O’Hare repülőtér, a Michigan-tó partján fekvő belföldi kikötője pedig a harmadik legforgalmasabb a világon.

Chicago
Chicago

Éghajlata kontinentális, hideg telekkel és forró nyarakkal, a csapadék mennyisége is magas a közelben található Nagy-tavak miatt. Igazi multikulturális város, az ipar jelentősége miatt nagyon sok afroamerikai költözött a városba a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben. Az elmúlt évtizedekben pedig sok latin amerikai és ázsiai érkezett. A kultúrák keveredése miatt színvonalas és változatos kulturális élet folyik a városban. Számos népszerű Hollywoodi filmet is itt forgattak, mint a Batman, a sötét lovag, a Láncreakció és a Reszkessetek betörők.