Szakember általi fakivágás

A fakivágást sokan nem tartják atomfizikának, így gond nélkül esnek neki a fának fejszével vagy láncfűrésszel. Az interneten számos videót találni ennek következményeiről, amikor egy nem hozzáértő hűbelebalázs módjára neki ront a fának, például a fa rádől az autóra, a házra, rosszabb esetben pedig az emberre.

[wp_ad_camp_1]

Fakivágás esetén, különösen, ha veszélyes fakivágásról van szó, jobb nem kockáztatni, hanem szakembert hívni. Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a favágás egyáltalán nem rutin munka, rendkívül balesetveszélyes, ezért érdemes szakemberhez segítségét kérni. Több oka is lehet annak, hogy a fát ki kell vágni. Ha a fa túl közel van a házhoz, az több okból kifolyólag is problémát jelent. A lombhullató fák levelei az ereszcsatornát akár el is dugíthatják, így víz a falon folyik le. Másrészt a levelekből kioldódó csersav miatt az ereszlefolyó könnyen kilyukad. Másrészt, ha a ház mellett álló fába belecsap a villám, az könnyen átterjed a házra. Ha vihar során kidől a fa, akkor akár otthona, akár a vezetékek is veszélyben lehetnek. A fát ilyen esetben mindenképp ki kell vágni, legalábbis célszerű átültetni. Viszont mielőtt bármi történne a fával, ki kell deríteni, hogy engedélyköteles-e.

Még ügyesebb ezermesterek esetében is célszerű szakembert hívni, ugyanis a fakivágás egyáltalán nem veszélytelen. Amatőr kezekben nagyon szerencsétlen végkimenetele lehet. A favágó szakember rendelkezik a megfelelő szerszámokkal és a vágás minden egyes lépését megtervezi, különösen ügyelve arra, hogy a fa környezetében lévő értékekben ne keletkezzen kár. Ehhez gondosan kiszámolja a fa dőlési szögét, valamint erős köteleket is használ, hogy a fa valóban jó irányba dőljön. A fát még a lombosodás előtt célszerű kivágni, mert lombkoronával még nagyobb munkát jelent. Bővebb információk a fakivágás-tuskómarás.hu weboldalon!