STD és STD szűrés – A téma, amiről beszélni KELL!

Az STD egy három betűs mozaik szó, ami Sexually Transmitted Diseases, ami magyarul annyit tesz „szexuális úton terjedő betegségek”. De, mit is értünk pontosan ez alatt? Tény, hogy az olyan klasszikus nemibetegségek, mint a szifilisz, a gonorrhoea vagy az AIDS is ide sorolhatók, azonban ezeken kívül ide tartoznak még a gombás hüvelyfertőzések, a bakteriális vaginózis, a HPV vagy a kladímia.

[wp_ad_camp_1]

STD fertőzésnek mindenki ki van téve, aki szexuális életet él. Természetesen a fertőzés kockázata függ a partnerek számától, valamint, hogy a páros használ – e gumióvszert az aktus során. A fogamzásgátló tabletta nem számít hatékony védekezésnek a nemibetegségekkel szemben, hisz a teherbeeséstől ugyan megvéd, de az STD – vel szemben nem nyújt védelmet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy nemibetegséget nem csak a behatolás által lehet elkapni, mivel akár orális úton is terjedhetnek ezek a betegségek.

Az STD ellen többféleképp is lehet védekezni, az egyik nagyon hatásos módszer a gumióvszer. Használata főleg abban az esetben indokolt, ha a partnert nem igazán ismeri. Ezenkívül bizonyos időközönként érdemes ellátogatni STD szűrésre, hogy időben meg tudja, ha baj van, hisz bizonyos esetekben életmentő lehet, arról nem beszélve, hogy a fertőzést így nem fogja tovább adni. Az STD szűrés azért is fontos, mert némelyik betegség a kezdeti időszakban tünetmentes és előfordulhat, hogy mire eljut orvoshoz, arra már igazán nagy a baj. Sajnos némely nemi betegség akár meddőséget is okozhat, így nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagja részt vegyen szűrésen, mivel így a visszafertőzés is megelőzhető. Ne habozzon, hisz az egészségéről van szó, látogasson el Ön is STD szűrésre!