Sarokfájdalmak okai és annak kezelése

A sarokfájdalmak és az azzal együtt járó kellemetlenségek igen gyakorinak nevezhetőek, és igen sok embert érintenek. Ám a legtöbb esetben nincs mögötte semmilyen komoly megbetegedés. A fájdalmak ahogy keletkeznek a legjobb esetben, úgy maguktól el is múlnak.

[wp_ad_camp_1]

Viszont, vannak olyan esetek melyeket mindenképp érdemes orvossal megvizsgáltatni. Az emberek lábfeje 26 csontból épül fel, mind közül a sarokcsont bizonyul a legnagyobbnak. A saroknak igen komoly feladata van, mégpedig, hogy biztosítsa a megfelelő támasztékot a test súlyának. Így a sarkunk minden egyes lépés alkalmával komoly behatásnak van kitéve. A szakértők a kutatások során arra az eredményre jutottak, hogy járáskor a sarkunkra 1,25-szörös, még futáskor 2,75-szörös teher nehezedik a lábra. Pont ebből következik az, hogy ez a terület sokkal sérülékenyebb és az esetleges fájdalmak nagyban befolyásolhatnak bennünket a mindennapokban. A sarok fájdalmak a legtöbb esetben mechanikai okok miatt jelentkeznek, ám olyan is előfordulhat, hogy más húzódik meg a háttérben. Mint pl. arthritis, fertőzések, autoimmun és neurológiai problémák. Illetve ezen kívül jelentkezhet még csontritkulás, illetve más csontbetegségek és szervrendszert érintő betegségek is.

Sarokfájdalom
Sarokfájdalom

A lábfejen jelentkező panaszok közül az egyik legjelentősebb a leggyakoribb a sarokfájdalom. Ennek pedig a leggyakrabban a kiváltó oka a túlterhelés. Ugyanis a legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége. Ez egy szerkezeti betegség, amely abból ered, hogy a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, illetve a lábboltozatának a fenntartásában. A kór egyik legjelentősebb tünete az, amikor már reggel talpra álláskor jelentkezik a fájdalom, majd később amikor bejáródott, akkor enyhül.