Salzburg, Mozart városa

A német határ közelében fekvő Salzburg közel 150.000-es lakosságával Ausztria negyedik legnagyobb városa. Sokan csak Mozartstadt-ként említik, itt született és élt a világ egyik legnagyobb zeneszerzője, Wolfgang Amadeus Mozart. Éghajlata kontinentális, hegyvidéki hatásokkal, a nyári meleget gyakran zord telek kísérik, mely az Alpok hatásának tulajdonítható.

[wp_ad_camp_1]

Salzburg Ausztria legrégebbi városa, számos régészeti emlék, védett műemlék és nevezetesség található a városban. Főleg az óvárosban találhatunk barokk stílusban épült százéves műemlék épületeket. Legfőbb nevezetessége a gyönyörű gótikus stílusban elkészült Helbrunni kastély, mely a salzburgi érsek megbízásából épült 1615-ben. A városban található Közép-Európa legnagyobb katonai erődje, a világ legöregebb kötélvasútja és legrégebbi épített alagútja. Feltétlenül keressük fel a Hohensalzburg várat, amely ezer évvel ezelőtt épült és eredeti állapotában maradt fenn.

Salzburg
Salzburg

A város életében rendkívül fontos a kultúra szerepe, több színház és hangversenyterem van a városban. Múzeumaiban neves művészek remekműveit tekinthetjük meg. Érdemes ellátogatni a Salzburger dómba, a városi katedrálisba, mely fenséges látványt nyújt. A város fontos oktatási központ is, ahol az állami egyetem mellett híres zeneakadémiai is működik. Salzburg mellett található a híres energiaital gyártó a Red Bull központja, a város focicsapata a Red Bull Salzburg is az italgyártó cég nevét viseli.