Pula bemutatása

Kedvelt nyári utazási célpontunk Horvátország, ahová sok ezer magyar honfitársunk utazik minden évben. Különösen sokan keresik fel az Isztria-félszigetet, ahol gyönyörű tengerpartok és kitűnő kirándulóhelyek várják az ide látogatókat.

[wp_ad_camp_1]

Az Isztria-félsziget legnagyobb városa Pula, közel 60 ezer ember otthona, de az agglomerációs körzetben mintegy 100 ezer ember él. Már az ókorban is fontos város volt, ekkor építette Claudius császár a pulai amfiteátrumot, amely a világon a legépebben fennmaradt amfiteátrum. Ma is számos zenés rendezvénynek ad otthon, az ókorban 23 ezer ember is elfért benne. Pula városa a későbbi idők folyamán nagyon fontos kikötőváros lett, hol olasz, hol pedig osztrák-magyar fennhatóság alatt állt. Már a 20. század elején rengeteg turista érkezett a városba, ahol a közeli Brioni-szigetek a felső tízezer kedvelt pihenőhelye volt.

Pula
Pula

A 21. században Horvátország önállóvá válását követően ismét több ezer ember keresi fel a várost minden évben. Izgalmas hajókirándulásokat és vízitúrákat szerveznek az ide látogatóknak. A horvátországi Pula város partszakaszára a kavicsos, köves part a jellemző, főleg tobozos fenyvesekkel. Fürdéshez mindenképpen úszó- vagy fürdőcipő használata javasolt. Jellegzetessége a parton zenélő kabócák hangja, amiket minden odalátogató turista hallgathat. A városban mediterrán vendéglők sorakoznak, ahol a tenger gyümölcseiből készült ételek hosszú sorából lehet válogatni. A horvátországi Pula városát mindenképpen ajánlatos legalább egyszer felkeresni az országba látogató turistáknak.