Profi kerékpár lakat! Igen ám, de hogyan lakatoljunk?

Napjainkban szerencsére már egyre többen pattannak kerékpárra, viszont a bicajok számának növekedésével a lopások száma is a szaporodott. Pontosan emiatt ha vettél egy drága bringát, akkor ne sajnáld a pénzt a biztonságára sem, tehát szerezz be egy profi kerékpár lakat szerkezetet, amit nem lehet pillanatok alatt eltávolítani. Persze hiába a tuti kerékpár lakat, ha azt nem megfelelően használod! Most adunk pár tippet, hogy miképpen is érdemes lakatolni!

[wp_ad_camp_1]

Először is ne az első kereket zárd le, hiszen attól a bicaj többi részét még nyugodtan megfújhatják! Amennyibe már megvan a megfelelő kerékpár lakat, akkor használd okosan, tehát mindig olyan ponthoz lakatolj, ami nem elmozdítható. Amikor oszlophoz rögzíted a bicajt, akkor ügyelj arra, hogy felülről ne legyen lehúzható. Ne felejtsd el továbbá a váz valamely zárt háromszögén átvezetni a kerékpár lakatot.

Kerékpár lakat
Kerékpár lakat

Fontos, hogy zárd le a hátsó kereket! A ma létező legbiztonságosabb kerékpár lakattal, az U lakattal is egyszerűen alkalmazható megoldás, ha a hátsó háromszögön belül a bicaj hátsó kerekét zárod oda egy masszív, fix tárgyhoz. A kereket nem lehet kihúzni, a felnit vagy a gumi peremét átvágni pedig nem egyerű és időigényes dolog, sőt erősen feltűnő. Persze ettől még a nyerget és az első kereket is lakatolhatod egy másik kerékpár lakattal.

Amennyiben mód van rá érdemesebb forgalmas helyen használni a kerékpár lakatot, hiszen így bízhatsz benne, hogy a tolvaj szándék feltűnik valakinek. A tolvajok legtöbbje egy adott lakatra specializálódik, tehát egy lánc és egy U lakat együttese már megzavarhatja, azaz hosszabb, időigényesebb munkát adsz neki és talán így nem vállalja be a kockázatot. Végezetül pedig egy másik, bár nem túl erkölcsös szabály, hogy a gyengébb kerékpár lakattal lezárt, de drágább kerékpár mellé lakatolj!

Forrás: Kerékpár lakat