Praktikus zárbetét megoldások, avagy fő és vezérkulcsos rendszerek

Talán már Önnel is előfordult, hogy a viharban állva vagy épp nagyon sietve kulcsai rengetegében nem találja a bejárati ajtóhoz megfelelő kulcsot? Vagy túlságosan nagy és nehéz a kulcscsomó, vagy a sok egyformának tűnő kulcs között nem is tudja, hogy most épp melyik nyitja a kaput és melyik az ajtót?

[wp_ad_camp_1]

A fent említett problémákra több megoldás is létezik. Alacsony költséggel kialakíthatók egy adott helyszínen olyan zárrendszerek, illetve zárbetétek amelyek nem csak a kulcscsomóra felfűzött kulcsok számát tudják hatékonyan csökkenteni, de létrehozhatnak belépési jogosultságokat is. A legegyszerűbb módja ennek az azonos zárlatú rendszerek kialakítása, tehát ugyanaz a kulcs nyitja az összes zárbetétet. Ez a megoldás használható családi házaknál, ahol például a kapu, a bejárati ajtó és melléképület egy rendszerhez tartozhat, vagy társasházaknál ahol mindenki számára hozzáférhetőek a közös helyiségek, a bejárati kapu.

Zárbetét
Zárbetét

Tudni kell, hogy a fő- és vezérkulcsos zárbetét rendszerek piramisszerűen felépülő zárásrendszerek, amelyek a csúcsán a fő- vagy vezérkulcs áll. Ez a kulcs nyitja a rendszerhez tartozó összes elemet. Ettől egy szinttel lejjebb vannak a csoportkulcsok, amelyek csak bizonyos kijelölt ajtókhoz tartoznak. Ezek után jön a legalsó fok, ahol minden ajtót külön-külön nyitó sajátkulcsok vannak. Természetesen az egyes kulcsszinten lévő kulcsok birtokosai belépési jogosultságot nyernek a hozzájuk tartozó ajtókhoz. Ezen zárbetétek által a főkulcsrendszereket tekinthetjük a beléptető rendszerek mechanikus változatának.

Ma már a vállalkozóknál hatalmas a kínálat melyből választhatunk, így érdemes alaposan körülnézni és a kész csomagok, a profi zárbetétek közül azt választani, ami leginkább megfelel a célnak, illetve elképzeléseinknek.

Forrás: Zárbetét