Pontos adatok a partvonal jobb védelméhez

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) vezetésével dolgozó kutatók elvégezték a Balti-tenger és az Északi-tenger tengerszint-emelkedésének első pontos és átfogó mérését. Egy új módszer lehetővé teszi a tengerszint változásainak milliméter pontossággal történő meghatározását még a part menti területeken és a tengeri jégtakaró esetén is. Ez létfontosságú a védintézkedések tervezésében.

[wp_ad_camp_1]

A tengerparti területeken élő emberek milliárdjai számára az éghajlatváltozás okozta emelkedő tengerszint egzisztenciális veszélyt jelenthet. „Az emberek és az infrastruktúra védelme érdekében – például árvízvédelmi struktúrák építésével, kikötők biztosításával vagy a gátak magasabbra emelésével – megbízható előrejelzésekre van szükségünk a tengerszint tendenciáiról” – magyarázza Prof. Florian Seitz, a TUM német geodéziai kutatóintézet igazgatója. „Ehhez azonban pontos adatokra van szükség, nagy térbeli felbontással. És eddig a szükséges széles területű lefedettség nem állt rendelkezésre.” Különösen a partvonal közelében – ahol ennyi város, kikötő, ipari létesítmény és lakóövezet található – a Föld körül évtizedek körül keringő radar műholdak által összegyűjtött adatok minőségét rontotta a magas jel/zaj arány.

Ennek oka: Hegyek, öblök és tengeri szigetek szétszórják a jeleket és torzítják a visszaverődő visszhangokat. További probléma a tengeri jég, amely télen borítja az óceánok egy részét, és áthatolhatatlan a radarral. A Baltic Sea Level projektben (Baltic SEAL) a TUM egyik kutatócsoportja nemzetközi partnerekkel dolgozott algoritmusok kidolgozásával a radar műholdak mérési adatainak feldolgozására, hogy lehetővé tegye a tengerszint változásainak pontos és nagy felbontású mérését még a part menti területeken és az alatt is.