Pajzsmirigy betegségek részletesen

A pajzsmirigy rendellenes működését tekintve a pajzsmirigy alul- és túlműködés a legismertebb, amikor bizonyos hormonokból túl kevés, illetve túl sok képződik. A megváltozott pajzsmirigy hormonok a szervezet működésére is kihatással vannak.

[wp_ad_camp_1]

Pajzsmirigy betegségek tekintetében a többség nem igazán van tisztában vele, hogy mit kell tudni ezekről a betegségekről, ami nem csoda, hisz szerencsére nem mindenkit érintenek az ilyen problémák. A pajzsmirigy túlműködés esetén testsúlycsökkenés, szívdobogás érzés, kézremegés és fokozott szexuális aktivitás a jellemző. Ezzel ellentétben pajzsmirigy túlműködés esetén álmossággal, testsúly növekedéssel, tompultsággal és a szexuális teljesítmény romlásával jár. A pajzsmirigy méretbeli növekedési okozhat akár légzési és nyelési nehézséget is, ami szintén komoly életminőség romboló hatással jár, azonban ennek ellenére sokan még így sem fordulnak orvoshoz. Tény, hogy a pajzsmirigy alul- vagy felülműködés nem gyógyítható, azonban kezelése gyógyszeres úton igazán hatékony.

Pajzsmirigy
Pajzsmirigy

A pajzsmirigy gyulladásból többet is megkülönböztetünk. A kismamák esetén gyakran előfordul, hogy a szervezet ellenálló képessége csökken, hogy a magzatot ne lökje ki, azonban a szülés után minden helyre áll újra, ekkor alakulhat ki pajzsmirigygyulladás. Általában egy évvel a szülés után megszűnik a gyulladás, de az sem ritka, hogy hosszabb ideig is tartósan fennáll, éppen ezért érdemes orvoshoz fordulni. Bakteriális, de vírusos fertőzés is állhat a háttérben, mely a várandósságtól függően kialakulhat és alul-vagy túlműködéshez vezethet. Ezek a gyulladások maguktól is megszűnhetnek, de akár krónikussá is válhatnak, így az orvoshoz fordulás erősen javallott. Bővebb információk és a szakorvosok elérhetősége a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.