Olimpikonok módja, hogy megtartsák egészségüket

A különbség az arany és ezüstérem között körülbelül néhány századmásodperc, ezért nem csoda, hogy az olimpikonok nemcsak az edzésprogramjukra figyelnek oda, hanem a táplálkozási programjuk is megszabott, vagyis mindig tudják mikor és mit kell enniük. Ebben a cikkben most lerántjuk a leplet néhány sporttáplálkozási titokról, amelyeket olyan sport dietetikusok osztottak meg, akik olimpikonokkal dolgoznak.

[wp_ad_camp_1]

Az olimpikonok üzemanyagként tekintene az ételre. A megfelelő táplálkozás része a az általános életmódnak, és a mai olimpikonok nemcsak azért táplálkoznak egészségesen, hogy jobban teljesítsenek, hanem azért is, hogy egészségesek maradjanak. Egy másik tény az, hogy az olimpikonok négyóránként esznek. Ahhoz, hogy elegendő energiájuk legyen a több órás napi edzésekhez, az olimpikonok gyakran esznek, hiszen így könnyebben felépülnek egy-egy keményebb edzés után. A legtöbben egy étkezési mintát tartanak be, ami reggeliből, ebédből, vacsorából, és két kisebb étkezésből áll (általában 30 perccel egy edzés után).

Egészség
Egészség

A fehérje biztosítja az esszenciális aminosavakat, amelyekkel a sportolók fel tudnak épülni egy-egy edzés után. Ezért az olimpikonok étrendje úgy van eltervezve, hogy minden étkezésnél fogyasszanak jó minőségű fehérjét. A legjobb fehérje a halban és tenger gyümölcseiben, a görög joghurtban, a marhahúsban, a baromfiban, illetve a babban van. A hidratáció is rendkívül fontos az olimpikonoknak, ezért általában már ébredéskor megisznak egy pohár vizet, majd folytatják a folyadékivást a nap folyamán. A kiszáradás jelentősen csökkentheti a teljesítményt, és az ivóvíz fogyasztása a legkönnyebb módja annak, hogy az olimpikonok formában maradjanak. Végül pedig az olimpikonok egészségének egy másik titka az, hogy rengeteg tenger gyümölcseit fogyasztanak, amelyek tele vannak fehérjével.