Nyaralás kamasszal? Így lehet felhőtlen!

A szülők legnagyobb boldogsága a gyerek, ez pedig még akkor sem változik meg, amikor telnek az évek és a bújós totyogóból egyszer csak ajtócsapkodó kamasz lesz. Hisz mindannyian átestünk ezen az időszakon, tudjuk jól, hogy ilyenkor olyan érzelmi és hormonális változások zajlanak, amellyel nem egyszerű megküzdeni, nem csak a felnőtteknek, de még a gyereknek se.

Ilyenkor a szülő mindent megtesz, hogy az addig ápolt jó kapcsolat megmaradjon a gyermekével és ennek az egyik módja, a közös élmények gyűjtése, erre pedig mi sem alkalmasabb, mint egy jó kis nyaralás. Igen ám, de ez sok esetben csak papíron működik és a valóságban egy kelletlen, állandóan panaszkodó útitárssal kell eltöltenünk hét-tíz, meglepően hosszúnak tűnő napot. Azok a kalandok ugyanis, amik egy kisgyerekkel nagy élmények voltak, egyáltalán nem biztos, hogy egy tizenévesnek is az ínyére válnak. Jó hír, hogy ha tudatosan tervezünk, akkor igenis sülhet el jól a családi vakáció.

Ennek a tervezésnek az első lépése az, hogy nem állítjuk kész tények elé a gyereket. Gondoljuk ki együtt az úti célt, hisz sokkal lelkesebb lesz, ha olyan helyre megyünk, amire ő is kíváncsi. Amikor a szállást intézzük, gondoljunk egy kicsit arra, hogy milyen is volt kamasznak lenni. Ilyenkor már nagyon fontos, hogy legyen egy kis magánélet, egy saját élettér, ami csak az övé, és ahová bármikor visszavonulhat. Nos, nincs ez másképp a nyaralás alatt sem. Mindenképpen úgy intézzük a dolgokat, hogy saját szobája legyen a csemetének. Ez a szabadság pedig vonatkozzon az ott töltött mindennapokra is. Kellenek a családi programok, de ezzel párhuzamosan hagyjunk lehetőséget arra, hogy egy kicsit egyedül kalandozzon. Ne piszkáljuk azért, ha menne egyet – nélkülünk – a környéken, ahogy azért se szóljunk, ha sokat lóg a mobilján, hisz nyilván meg kell osztania az élményeit a barátokkal, haverokkal, ez ebben a korban így természetes. Ha kellően lazára vesszük a hozzáállásunkat – persze a biztonságra ügyelve -, akkor részünk lehet egy olyan vakációban, ahonnan mindenki feltöltődve és boldogan érkezik majd haza.