Neked is szúr az oldalad futás közben? Így tehetsz ellene!

Az utóbbi években gyakorlatilag minden létező csatornán azt halljuk, hogy az egészségünk megőrzése érdekében a legfontosabb, hogy megfelelően táplálkozzunk, és hogy elegendő testmozgást végezzünk.

Ennek megfelelően az emberek egyre többet sportolnak, gyakorlatilag soha nem látott mértékben divatja van most, akár a saját testsúllyal végzett gyakorlatoknak, akár a testépítésnek, vagy a kardiózásnak. A megváltozott életritmus miatt azonban sokan keresik az olyan megoldásokat, amelyek a lehető legkevesebb szabadidőbe kerülnek. Emiatt aztán az egyik legnépszerűbb testmozgássá a futás vált, hisz kevés egyszerűbb gyakorlat van ennél. Tulajdonképpen semmi más nem szükségeltetik a végzéséhez, mint egy – valóban – jó minőségű cipő és kitartás. Azonban a futás egy becsapós sport, ugyanis jóval egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában. Nem megfelelően végezve sajnos rendkívül sérülésveszélyes, és különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő felkészülés – bemelegítés – mellett a fokozatosságra is.

Ezzel együtt – vagy épp ennek ellenére – azonban bármikor tapasztalhatunk kellemetlen tüneteket, melyek összefüggnek a futással. A boka – illetve láb – fájdalom mellett a leggyakoribb ilyen az oldalunkban érzett szúró fájdalom. Talán meglepő, de a helyzet az, hogy annak pontos okával mind a mai napig nincsenek tisztában az orvosok, ám abban szinte biztosak, hogy bizonyos tényezők fontos szerepet játszanak a kialakulásában. Az egyik ilyen tényező a légzés, hisz a profi futók egész más ritmusban engedik ki a levegőt, mint egy amatőr, és szinte mindig akkor, amikor a bal lábuk érinti a talajt. Ha azonban a jobb leérkezésekor fújjuk ki a levegőt, akkor sokkal nagyobb az esély a fájdalom megjelenésére. Ugyancsak szerepet játszik az is, hogy milyen tempóban futunk, illetve hogy mozgás előtt mennyit ettünk és ittunk. Emiatt aztán lényeges, hogy kitapasztaljuk, hogy számunkra mik a hajlamosító tényezők. Mértékkel együnk – és igyunk – futás előtt, valamint csökkentsünk a tempón, ha úgy látjuk jónak. Ugyancsak sokat segít, ha kocogás előtt edzünk a hasi részre, így megerősítve az ott található izmokat.