Napelem - Napkollektor

Napelem és napkollektor – Van köztük különbség!

Általában a napkollektort és a napelemet egyazon dolognak gondolják, holott a kettő nem ugyanaz. Tény, hogy mind a kettő igazán hasznos és elsősorban ezek jutnak eszünkbe a környezettudatosság hallatán, azonban a kettő különbözik egymástól!

[wp_ad_camp_1]

A napelemekről és napkollektorokról, valamint a kettő közti különbségről itt olvashat bővebben! A megnövekedett áramfogyasztási igények miatt a napelemek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre többen választják ezeket. Környezettudatosság szempontjából egy kiváló választás, így érdemes adni neki egy esélyt. A napelemes rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nagy mértékben le lehet faragni általuk a költségekből. Ezek a napelemek három alkotóelemből állnak, ezek pedig az inverter, tartószerkezet és a napelem. Bár nagy a választék napelemekből, alapvetően 12 vagy 24 voltos egyenáramot termelnek, ez közös vonás. Ennek átalakításához szükséges az inverter. A napelemek különböző méretűek, azonban átlagosan 1,8 négyzetméter felületű panelek, amik alapvetően 300W teljesítménnyel rendelkeznek.

A napkollektor egy hőtermelő eszköz, amit nagyon gyakran összekevernek a napelemekkel. A napkollektor a napenergiát hővé alakítja át. Leginkább vízmelegítésre használják. A napkollektor használata sokkal egyszerűbb, mint a napelemeké. Jó tanácsként említjük, hogy puffertartályt is érdemes beszerezni, mivel így jóval nagyobb mennyiségű vizet tud felmelegíteni. A napkollektorok kapcsán két különböző típus van, a vákuumcsöves és a síkkollektor. Ahhoz, hogy okosan tudjon dönteni és még több információhoz jusson, azt javasoljuk, hogy kérje szakember segítségét! Bővebb információkat a futes-gazszereles.hu weboldalon talál!